OPEC şi-a îmbunătăţit, uşor, previziunile pentru 2023 privind creşterea cererii globale de petrol

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

OPEC a declarat luni că elementele fundamentale ale pieţei petroliere au rămas puternice şi a acuzat speculatorii pentru o scădere a preţurilor, în timp ce organizaţia şi-a îmbunătăţit uşor previziunile pentru 2023 privind creşterea cererii globale de petrol şi a menţinut predicţia relativ ridicată pentru 2024, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţul petrolului Brent a scăzut la aproximativ 82 de dolari pe baril, de la cel mai mare nivel din 2023 atins în septembrie, de aproape de 98 de dolari.

Preocuparea cu privire la creşterea economică şi cerere a exercitat presiuni asupra preţurilor, în pofida sprijinului din partea OPEC şi a aliaţilor săi prin reducerii ofertei şi a conflictului din Orientul Mijlociu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dar Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a declarat într-un raport lunar că piaţa este sănătoasă, în ciuda ”sentimentelor negative exagerate”, invocând importurile puternice din China, riscuri minore de scădere a creşterii economice şi o piaţă fizică robustă a petrolului.

”Datele recente confirmă tendinţele importante de creştere la nivel mondial şi elementele fundamentale sănătoase ale pieţei petroliere”, a spus OPEC într-un articol de referinţă, la începutul raportului său.

”Preţurile petrolului au avut o tendinţă de scădere în ultimele săptămâni, în principal cauzate de speculatorii pieţei financiare”, potrivit organizaţiei.

În raport, OPEC şi-a majorat prognoza pentru creşterea cererii mondiale de petrol în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 20.000 de barili pe zi faţă de prognoza anterioară.

În 2024, OPEC vede o creştere a cererii cu 2,25 milioane bpd, neschimbată faţă de luna trecută.

O ridicare a restricţiilor din cauza pandemiei în China a ajutat la creşterea cererii de petrol în 2023.

OPEC a prognozat în mod constant o creştere mai puternică a cererii pentru anul viitor decât alte organizaţii, cum ar fi Agenţia Internaţională pentru Energie.

Acesta este ultimul raport înainte ca OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+, să se întâlnească pe 26 noiembrie pentru a-şi stabili politica.

Grupul a redus producţia de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa, iar cel mai recent acord al său prevede reducerea producţiei pe tot parcursul anului 2024.

PRODUCŢIA OPEC CREŞTE

Raportul OPEC mai spune că producţia de petrol OPEC a crescut în octombrie, în ciuda reducerilor de livrare promise, determinate de creşterile din Iran, Angola şi Nigeria.

Iranul, scutit de reducerile OPEC din cauza sancţiunilor SUA, a sporit producţia în 2023, într-o tendinţă despre care analiştii spun că pare a fi rezultatul succesului Iranului în eludarea sancţiunilor şi al discreţiei SUA în aplicarea acestora.

Nigeria şi Angola şi-au revenit din problemele interne care le-au limitat producţia. Dar în articolul de referinţă despre puterea fundamentală a pieţei petroliere, OPEC a observat că producţia de petrol a Nigeriei, precum şi cea a celor 11 membri supuşi limitelor de producţie, au rămas sub ţintele lor de producţie.

OPEC a citat, de asemenea, pieţele fizice puternice ale ţiţeiului ca un alt semn al sănătăţii pieţei.

Luni, preţul petrolului Brent a crescut cu 73 de cenţi, la 82,16 dolari pe baril, iar cel al petrolului WTI din SUA a urcat cu 70 de cenţi, la 77,87 dolari pe baril.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: