NordPass, instrumentul de gestionare a parolelor de la echipa din spatele NordVPN, a încheiat un parteneriat cu cercetători independenți pentru a publica studiul său privind cele mai frecvente 200 de parole utilizate în 2023, scrie CNBC.
Dintre cele mai comune 20 de parole din lume, 17 pot fi sparte în mai puțin de o secundă, așa că gândiți-vă de două ori înainte de a vă decide să introduceți “123456” sau chiar mai creativul “password” (parola) pentru a vă securiza conturile online.
Cele mai populare parole sunt unele dintre cele mai leneșe combinații, chiar dacă amenințările la adresa securității cibernetice continuă să fie în creștere, peste 53 de milioane de cetățeni americani fiind afectați în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor AAG.
Studiul NordPass a arătat că 86% dintre atacurile cibernetice folosesc credențiale furate, iar conturile online, e-mailurile și parolele reprezintă aproape 20% dintre cele mai des vândute elemente pe dark web.
Pentru a vă asigura că datele dvs. rămân în siguranță, iată care sunt cele mai comune 20 de parole din lume în 2023 – și cât timp este nevoie pentru a le sparge pe fiecare dintre ele:
Top 20 cele mai frecvente parole din 2023
Loc Parolă Timp necesar pentru a o sparge De câte ori a fost utilizată
“Admin”, care nu a fost prezent în lista primilor 200 în ultimii cinci ani, s-a clasat pe locul al doilea în acest an.
“Este una dintre parolele pe care oamenii nu se obosesc să le schimbe”, se arată în raport. “În loc să îmbunătățească obiceiurile de creare a parolelor, utilizatorii de internet au mers în altă direcție, rămânând la parolele deja preconfigurate”.
În ciuda unor concurenți demni de luat în seamă, “123456” a continuat să fie în fruntea clasamentului pentru cea mai frecventă parolă din lume în ultimii cinci ani.
“S-a clasat ca fiind cea mai frecventă parolă de 4 din 5 ori. “Password” a deținut acest titlu nu foarte nobil o singură dată”, se arată în raport.
Obiceiurile în materie de parole
Pentru prima dată, studiul a dezvăluit, de asemenea, cele mai frecvente parole în funcție de categorii.
Parola nr. 1 pentru site-urile de comerț electronic, conturile de e-mail, dispozitivele electronice și serviciile de streaming este tot “123456”, în timp ce “UNKNOWN” a ocupat primul loc pentru platformele de social media, conturile financiare și smartphone-uri.
Numele sunt, de asemenea, alegeri populare de parole pentru utilizatorii din întreaga lume.
“Isabella” este a doua cea mai utilizată parolă în Austria în acest an, în timp ce “Katerina” s-a situat pe locul 11 în Grecia.
O combinație între un nume și un număr, cum ar fi “Flores123”, a ajuns pe locul 5 în Mexic, iar “Kento123!” a fost pe locul 17 în Malaezia.
Dragostea locuitorilor din Marea Britanie pentru fotbal se reflectă în alegerea parolelor, numele cluburilor de fotbal din prima ligă engleză “liverpool”, “arsenal” și “chelsea” ocupând locurile 4, 6 și, respectiv, 10.
Dintre primele 20 de parole din China, 11 dintre ele erau doar numere.
“Utilizatorii de internet din China folosesc adesea numere în parolele lor. În timp ce “123456′ este cea mai utilizată parolă din țară, alte secvențe numerice, precum “11111111”, “000000” și “12345678” sunt, de asemenea, foarte populare”, a subliniat NordPass.
Pe de altă parte, utilizatorii din SUA au preferat să folosească cuvinte grosiere, “shitbird” fiind pe locul 16.
Ce parole au ales românii
Clasamentul pentru România pune ”admin” pe primul loc la cele mai ușor de ghicit parole. Urmează “123456” și “123456789” pe locurile 2 și 3. Una dintre cele mai folosite din lume, “password”, a ratat podiumul la limită.
Se remarcă în acest clasament parola “viatavesnica26”. Este pe locul 11, a fost folosită de 2.040 de ori și ar fi nevoie de secole pentru a fi spartă.
Iar top 20 al parolelor din România se încheie cu parola “troglodit”, folosit de 1218 ori și care poate fi ghicit într-o zi.