Un informatician american a pierdut miercuri încercarea de a înregistra brevete pentru invențiile create de sistemul său de inteligență artificială, într-un caz de referință în Marea Britanie privind posibilitatea ca inteligența artificială să dețină drepturi de brevet, scrie Reuters.
Stephen Thaler a vrut să obțină două brevete în Marea Britanie pentru invenții despre care spune că au fost concepute de “mașina sa de creativitate” numită DABUS.
Încercarea sa de a înregistra brevetele a fost refuzată de Oficiul pentru Proprietate Intelectuală din Marea Britanie, pe motiv că inventatorul trebuie să fie un om sau o companie, și nu o mașină.
Thaler a făcut apel la Curtea Supremă din Marea Britanie, care miercuri a respins în unanimitate apelul său, deoarece, conform legislației britanice privind brevetele, “un inventator trebuie să fie o persoană fizică”.
“Acest apel nu se referă la întrebarea mai largă dacă progresele tehnice generate de mașini care acționează în mod autonom și sunt alimentate de inteligența artificială ar trebui să fie brevetabile”, a declarat judecătorul David Kitchin în decizia scrisă a instanței.
“Nu se referă nici la întrebarea dacă sensul termenului “inventator” ar trebui extins … pentru a include mașinile alimentate de inteligența artificială care generează produse și procese noi și neevidente care pot fi considerate ca oferind beneficii față de produsele și procesele deja cunoscute.”
Avocații lui Thaler au declarat că “hotărârea stabilește că legislația britanică în materie de brevete este în prezent total nepotrivită pentru a proteja invențiile generate în mod autonom de mașinile cu inteligență artificială”.
La începutul acestui an, Thaler a pierdut o cerere similară în Statele Unite, unde Curtea Supremă a refuzat să audieze o contestație la refuzul Biroului pentru Brevete și Mărci al SUA de a emite brevete pentru invențiile create de sistemul său de inteligență artificială.
Giles Parsons, partener la firma de avocatură Browne Jacobson, care nu a fost implicat în acest caz, a declarat că decizia Curții Supreme din Marea Britanie nu este surprinzătoare.
“Această decizie nu va avea, în acest moment, un efect semnificativ asupra sistemului de brevete”, a spus el. “Asta pentru că, deocamdată, IA este un instrument, nu un agent.”
“Mă aștept ca acest lucru să se schimbe pe termen mediu, dar putem să ne ocupăm de această problemă pe măsură ce va apărea.”