Liderii Rusiei şi Belarusului au convenit să înfiinţeze o piaţă unică de petrol şi gaze şi să aprofundeze integrarea economică în faţa sancţiunilor occidentale „nejustificate” impuse ambelor economii, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.
Acordul, încheiat după discuţiile de la Kremlin dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul belarus Alexandr Lukaşenko, este probabil să fie văzut ca cea mai recentă demonstraţie de sprijin a lui Putin pentru Lukaşenko, care anul trecut a folosit forţa pentru a sparge protestele uriaşe împotriva guvernării sale.
Occidentul a lovit Belarusul cu sancţiuni pentru a pedepsi autorităţile pentru represiunea împotriva opozanţilor puterii.
Rusia se află la rândul ei sub sancţiuni occidentale din cauza tratamentului aplicat Ucrainei.
Moscova şi Minskul au făcut mult timp parte dintr-o uniune şi au purtat discuţii despre integrarea ulterioară. Acest lucru a stârnit îngrijorarea opoziţiei belaruse, că Lukaşenko va ceda o parte din suveranitate în schimbul unui sprijin şi mai mare din partea Kremlinului împotriva Occidentului.
Cei doi lideri au declarat într-o conferinţă de presă că au fost de acord cu 28 de foi de parcurs în vederea integrării, care acoperă abordări comune ale politicilor macroeconomice, inclusiv politica monetară, impozite şi reguli vamale. De asemenea, au anunţat planuri de integrare a pieţelor de energie.
Putin a spus că cele două ţări vor semna un document înainte de decembrie 2023, pentru a crea o piaţă unificată a gazului şi a încheia acorduri similare pentru petrol şi electricitate. El a spus că Moscova va lăsa, de asemenea, preţurile gazelor naturale neschimbate pentru Belarus, la 128,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în 2022.
“Şi nici măcar nu vom indexa preţul pentru Belarus în termeni de inflaţie în dolari, chiar dacă este semnificativă”, a spus Putin.
Rusia, care vede fosta republică sovietică cu o populaţie de 9,5 milioane de persoane ca o zonă tampon de importanţă strategică spre vest, a contribuit la menţinerea lui Lukaşenko la putere cu împrumuturi şi sprijin politic.
Un astfel de sprijin l-a ajutat să reziste protestelor de anul trecut, care au fost considerate pe scară largă ca fiind cea mai mare provocare faţă de guvernarea sa de 27 de ani, opoziţia afirmând că alegeri au fost furate. Lukaşenko neagă că alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost manipulate în favoarea sa.
Putin a declarat că Rusia va acorda Belarusului împrumuturi de aproximativ 630-640 milioane dolari până la sfârşitul anului 2022. El a spus că cele două ţări se concentrează pe integrarea economică înainte de a discuta despre integrarea politică potenţială.
Discuţiile au avut loc în aceeaşi zi în care Rusia şi Belarusul au deschis în mod oficial vaste exerciţii militare comune, un exerciţiu de o săptămână pe teritoriul ambelor ţări şi în Marea Baltică care a alarmat unele ţări NATO.
Putin a spus că este logic ca Rusia şi Belarusul să aibă exerciţii lângă graniţele lor occidentale, având în vedere acţiunile NATO de consolidare a prezenţei în regiunea mai largă.