Starlink va aduce Wi-Fi fiabil și rapid în avioane, spune CEO-ul Air New Zealand

Air New Zealand Sursa foto: Facebook/ Air New Zealand

Zilele în care Wi-Fi-ul din avioane este slab – sau, mai rău, nu există – sunt numărate, a declarat Greg Foran, CEO al Air New Zealand pentru CNBC.

Wi-Fi fiabil și rapid va deveni „omniprezent” la bordul transportatorilor cu servicii complete, a spus Foran.

Dar nu orice Wi-Fi va fi suficient. Pe măsură ce companiile aeriene se întrec în a atrage pasagerii cu internet rapid – și, în mod ideal, gratuit – în aer, serviciile Starlink ale SpaceX apar ca cel mai recent produs „la modă” care trebuie avut la bord.

Air New Zealand a anunțat în decembrie 2023 că serviciile Starlink vor fi instalate pe două aeronave interne la sfârșitul anului 2024. Serviciul, care oferă internet de mare viteză prin intermediul a aproximativ 6.000 de sateliți, va permite pasagerilor să transmită videoclipuri și să trimită mesaje instantanee pe mai multe dispozitive, a declarat compania.

Directorul general al Air New Zealand spune că serviciul Starlink Wi-Fi al SpaceX va fi „fantastic” pentru pasagerii săi
Cu toate acestea, pasagerii vor trebui să mai aștepte puțin pentru ca aceste servicii să fie lansate la Air New Zealand. Foran a declarat pentru CNBC că testele Starlink planificate pe aeronavele sale au fost amânate până în 2025.

„La începutul anului viitor, veți vedea pe unul dintre turbopropulsoarele noastre că vom avea Starlink în funcțiune și, de asemenea, pe unul dintre avioanele noastre”, a spus el. „L-am testat în anumite moduri, dar acum următorul pas este să îl punem efectiv pe avion și să îl facem operațional. Iar de aici, vom putea evalua implementarea.”

Starlink la scară largă

La 13 septembrie, United Airlines a declarat că a semnat cel mai mare acord din industrie pentru serviciile Starlink de până acum. Compania aeriană a anunțat că testele vor începe în 2025 și vor fi extinse la întreaga sa flotă – peste 1 000 de avioane – în următorii câțiva ani.

Starlink va permite pasagerilor accesul la servicii de internet rapide și fiabile în întreaga lume, inclusiv în zone îndepărtate și altădată inaccesibile, cum ar fi regiunile din mijlocul oceanelor și cele polare.

United despre ceea ce Starlink permite pasagerilor să facă în timpul zborului

Ambele companii aeriene au declarat că serviciile Starlink vor fi oferite clienților „gratuit” sau incluse în prețul biletului de avion, în loc să fie achiziționate în timpul zborului, eliminând astfel un alt aspect dificil pentru cei care doresc conectivitate rapidă în aer.

Foran a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanți ai Starlink și ai proprietarului său, SpaceX, cu două ore înainte de a vorbi cu CNBC.

„Am făcut progrese extraordinare în această privință”, a spus el. „Suntem pe drumul cel bun … Cred că va fi o ofertă fantastică”.

Starlink devine rapid furnizorul de internet preferat în aer, cu acorduri de conectivitate încheiate cu mari transportatori comerciali, precum Hawaiian Airlines, până la cei mai mici, precum JSX.

La sfârșitul lunii septembrie, Air France a anunțat că intenționează să implementeze serviciile de internet Starlink în întreaga sa flotă, începând din vara anului 2025.

Într-un comunicat, transportatorul francez a descris această mișcare ca fiind „un pas important în ascensiunea sa în piață”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.