Meta Platforms a declarat vineri că a eliminat o rețea de conturi de grup care vizează vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova, înainte de alegerile din această țară din 20 octombrie, pentru încălcarea politicii companiei privind conturile false, scrie Reuters.
Republica Moldova, cu o populație de aproximativ 2,5 milioane de persoane, este situată între România și Ucraina și are o majoritate românofonă și o minoritate rusofonă numeroasă.
Președinta sa pro-occidentală, Maia Sandu, își dorește un al doilea mandat în cadrul alegerilor prezidențiale din această lună, când țara va organiza și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană.
Conturile false au postat critici la adresa președintei Sandu, a politicienilor pro-europeni și a legăturilor strânse dintre Moldova și România și au susținut partidele pro-ruse din Moldova, a declarat Meta.
Compania a declarat că operațiunea sa s-a axat pe aproximativ 12 branduri de știri fictive, în limba rusă, care pozează în entități independente cu prezență pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru și TikTok.
Meta a declarat că a eliminat șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi de pe Instagram pentru încălcarea politicii sale, care este cunoscută sub numele de „politică coordonată privind comportamentul neautentic”.
Aproximativ 4.200 de conturi au urmărit una sau mai multe dintre cele 23 de pagini și aproximativ 335.000 de conturi au urmărit unul sau mai multe dintre conturile Instagram, a declarat Meta.
Compania a mai spus că majoritatea urmăritorilor conturilor false erau stabiliți în afara Moldovei, ceea ce le-a făcut să pară mai populare.
Guvernul moldovean a denunțat amestecul persistent al Rusiei în afacerile țării, în timp ce Moscova a acuzat-o pe Sandu și echipa sa de fomentarea „rusofobiei”.