România, pe locul 3 în Europa Centrală şi de Est la comerţ electronic, cu o pondere a tranzacţiilor de 3,32% din PIB, arată un raport European Ecommerce 2024

calculator IT programator Sursa foto: Dreamstime

România se clasează pe locul al treilea în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), din Europa Centrală şi de Est, în ceea ce priveşte valoarea comerţului electronic, după Polonia şi Cehia, arată raportul “European Ecommerce 2024”, citat de Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO), într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

Potrivit documentului, în 2023, comerţul electronic românesc de bunuri şi servicii a atins valoarea de 10,6 miliarde de euro, echivalentul a 3,32% din Produsul Intern Brut (PIB), în creştere faţă de anul precedent, de la 3,17% din PIB.

“Această evoluţie subliniază rezilienţa şi capacitatea de adaptare a sectorului ecommerce din România, care a devenit un pilon principal al economiei digitale. Există un potenţial semnificativ de extindere în adoptarea cumpărăturilor online, cu 50% din populaţie efectuând cel puţin o comandă online în 2023. Această statistică indică oportunităţi majore pentru dezvoltarea sectorului de comerţ electronic, atrăgând interesul tot mai multor companii, atât locale, cât şi internaţionale”, susţin reprezentanţii ARMO.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pentru 2024, estimările din raport indică o creştere spre 10% a vânzărilor online de bunuri şi servicii, până la o valoare de 11,7 miliarde de euro (3,42% din PIB). De asemenea, se anticipează că procentul populaţiei care va efectua cumpărături online va ajunge la 55%, ceea ce reflectă tendinţa de digitalizare şi preferinţa tot mai mare a consumatorilor români pentru comerţul online, transmite Agerpres.

Raportul European Ecommerce 2024 a fost comandat de Ecommerce Europe şi EuroCommerce, şi realizat de Centrul pentru Cercetări de Piaţă al Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Amsterdam.

ARMO organizează, marţi, 15 octombrie, cea de-a V-a ediţie a Zilei naţionale a comerţului electronic, instituită prin Legea nr. 144/2020. Cu sprijinul ANAF şi al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul evenimentului vor avea loc două workshopuri la care antreprenori şi profesionişti din sectorul comerţului electronic, cât şi al domeniilor conexe, vor afla informaţii despre sistemele digitale ale administraţiei fiscale, precum e-Factura, e-Transport şi SPV, dar şi despre oportunităţi de finanţare pentru digitalizarea sau creşterea intensităţii digitale a companiilor.

Lansată în anul 2010, Asociaţia Română a Magazinelor Online reprezintă magazinele online din România şi susţine interesele membrilor săi. ARMO este membră a Ecommerce Europe, singura voce a sectorului de comerţ electronic european, ce reprezintă peste 150.000 de companii prin intermediul asociaţiilor naţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: