New Housing Trend Report 2024, întocmit de agenția imobiliară Re/Max Europe, a constatat că în ultimul an, mai mult de unul din zece europeni a fost nevoit să facă economie la mâncare şi la produsele de bază, potrivit Rador Radio România.
Sondajul consumatorilor, realizat pe mii de participanți, a constatat că în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa. Mai mult de o treime dintre europeni (37 la sută) au spus că, deși și-au putut acoperi costurile locuinței, au rămas fără bani. Aproape o cincime (19 la sută) au admis că au dificultăți în a trăi din salariu până la sfârşitul lunii.
În medie, familiile europene cheltuiesc 38 la sută din venit acoperind chirii sau rate la casă și facturile de utilități, cele mai mari procente fiind măsurate în Slovenia (43 la sută) și Portugalia (42 la sută). Cu toate acestea, locuitorii Elveției, de exemplu, au experimentat o povară mai mică (30 la sută).
Pentru a acoperi costurile în creștere ale locuințelor, 80% dintre participanții la sondaj au spus că au început să-și reducă cheltuielile.
Aproximativ 41% dintre cei chestionați au decis să economisească în activități sociale, în timp ce 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe și articole de lux.
Dintre cei care au răspuns la sondaj, aproximativ 16% au spus că au redus cheltuielile pentru alimente, procentul cel mai mare (26% ) înregistrându-se în Austria și Finlanda.
Reducerea cheltuielilor nu este întotdeauna suficientă pentru a acoperi costurile cu locuința
Între timp, 15% dintre europeni au declarat că au fost constrânşi să recurgă la o formă de împrumut pentru a acoperi costurile locuințelor. Această tendință este mai marcată în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).
Aproximativ o treime dintre cei care au contractat împrumuturi au ales să-și finanțeze costurile locuinței cu carduri de credit, în timp ce un procent puțin mai mic (27 la sută) a apelat la rude și prieteni pentru fondurile necesare. Un sfert dintre cei chestionați au recurs la descoperiri de cont, iar un număr ceva mai mic (23 la sută) a ales să contracteze împrumuturi bancare negarantate pentru a acoperi cheltuielile aferente locuinţelor.
Aproape jumătate (48 la sută) dintre respondenții din Europa au spus că se așteptau ca într-un viitor incert, costurile locuințelor să crească în continuare în următoarele 12 luni.
Ca răspuns la perspectivele sumbre, o proporție semnificativă de europeni iau în considerare schimbări drastice: 32% dintre persoanele interievate iau în considerare poibilitatea de a se muta într-un oraş mai mic, iar 24% sunt gata să se mute în străinătate din același motiv. Cu toate acestea, aproximativ 21 la sută nu sunt deloc dispuși să facă nicio schimbare.
Dintre europenii chestionați, 18% au declarat că au dificultăți în a-și plăti facturile la energie, iar acest procent este deosebit de mare în Grecia, unde 36% dintre rezidenți au dificultăți severe în gestionarea cheltuielilor cu energia.
Din cauza costurilor deja ridicate, îmbunătățirile caselor ecologice au trecut pe plan secundar în multe familii, a căror prioritate rămâne mai degrabă plata facturilor imediatec decât sustenabilitatea pe termen lung.
Mai mult de un sfert dintre cei chestionați (27 la sută) iau în considerare instalarea de panouri solare și un număr puțin mai mic (25 la sută) ar dori să instaleze geamuri duble. Măsurile de captare a apei pluviale și pompele de căldură sunt mai puțin prioritare: doar o cincime dintre respondenți spun că ar lua în considerare instalarea acestora.
Aproape jumătate dintre cei chestionați au spus că o susţinere mai mare din partea autorităţilor, sau subvenții guvernamentale i-ar motiva să instaleze măsuri de eficiență energetică.
În ciuda preocupărilor legate de costurile locuințelor, ratele de satisfacție ale locuințelor rămân ridicate în multe părți ale Europei.
Țările de Jos și România sunt cele mai satisfăcute de situația lor locativă, 84% dintre persoanele chestionate spunând că sunt mulțumite. În aceste țări, rata de proprietate este relativ ridicată și calitatea locuințelor disponibile este bună, ceea ce poate explica acest rezultat.
În medie, 76 la sută dintre europeni sunt mulțumiți de locuinţele lor. La cealaltă extremă se află cetățenii din Malta, Republica Cehă, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.
Nemulțumirea apare din diverse probleme, de exemplu nevoia de mai mult spațiu este o preocupare esențială, mai ales în Polonia, unde 58 la sută dintre rezidenți o menționează drept motiv de nemulțumire față de condițiile lor de viață, comparativ cu media europeană de 37 la sută.
Costul este o altă problemă importantă: o treime (33 la sută) dintre respondenții nemulțumiți au spus că proprietatea lor este prea scumpă. Procent care ajunge la 53% în Malta, 48% în Irlanda și 48% în Finlanda.
În plus, aproape jumătate dintre locuitorii nemulțumiți din Portugalia au raportat probleme cu umiditatea sau mucegaiul, în timp ce pentru o cincime dintre respondenți din Țările de Jos igiena și dăunătorii reprezintă problema principală.
Sursa: EURONEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel