România riscă să piardă noi bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce Parlamentul a adoptat creșteri de pensii militare, care majorează cheltuielile statului cu 4,4 miliarde lei anual. Conform surselor Economedia, dacă legea de indexare a pensiilor militare va fi promulgată, jalonul din PNRR privind reforma pensiilor speciale ar putea fi considerat neîndeplinit, deși în cea mai recentă scrisoare Comisia l-a considerat închis și urmează să facă plata. Momentan, Avocatul Poporului a contestat proiectul la Curtea Constituțională.
Parlamentul a adoptat luni un proiect de lege prin care pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie. Drept urmare, pensiile militarilor vor fi actualizate ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din administrația penitenciară.
Impactul anual al acestui proiect de lege va fi de circa 4,4 miliarde de lei. Mai precis, conform estimărilor Ministerului Finanțelor, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcție la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei.
Luni, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, cameră decizională. Toți senatorii PNL prezenți la vot au votat „pentru”, la fel ca și parlamentarii PSD și AUR. Liderul PNL Nicolae Ciucă, militar de profesie, a lipsit de la vot. USR și UDMR s-au abținut de la vot. Anterior, cu o săptămână în urmă, proiectul fusese adoptat și în Camera Deputaților. Propunerea legislativă a fost inițiată de 6 deputați și senatori de la PNL.
Avocatul Poporului a contestat joi proiectul de lege la Curtea Constituțională.
Risc pentru banii din PNRR
Informațiile Economedia arată, datorită acestui impact bugetar suplimentar, România riscă să rateze îndeplinirea jalonului din PNRR privind reforma pensiilor speciale. Acest jalon a fost evaluat de Comisia Europeană în cadrul celei de-a treia cereri de plată și a fost considerat îndeplinit. Însă orice cheltuială majoră în plus cu pensiile speciale vor putea da dreptul Comisiei să revină asupra evaluării.
Inclusiv Guvernul României avertizează, în punctul de vedere asupra acestui proiect de lege, că modificarea reformei pensiilor speciale va face ca acest jalon să fie considerat neîndeplinit. Guvernul amintește că Comisia Europeană consideră că jaloanele au fost atinse în mod satisfăcător prin principiul „ireversibilității reformelor”, adică dacă ele nu au fost revocate. „Astfel, orice modificare adusă actelor normative care au făcut obiectul unor jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență care au fost evaluate în mod pozitiv de Comisia Europeană duce la încălcarea principiului ireversibilității reformelor”, atrage atenția Guvernul.
Suspendarea plății aferente acestui jalon va avea loc la următoarea evaluare a Comisiei, însă totul depinde de dacă și când noua lege privind pensiile militare va fi promulgată.
Dacă promulgarea va avea loc înainte ca Comisia Europeană să facă plata pentru a treia cerere de plată, atunci sumele ar putea fi deja suspendate, conform unor surse, deși altele consideră că evaluarea pozitivă nu mai poate fi întoarsă la acest moment. Dacă promulgarea va avea loc după plata sumelor din cererea 3, atunci suspendarea va avea loc la evaluarea pe a patra cerere de plată, când Comisia va evalua din nou îndeplinirea jaloanelor și țintelor din primele trei cereri de plată. Cu toate acestea, surse transmit că suspendarea va trebui să aibă în vedere proporționalitatea elementelor atinse sau neatinse din jalon. Astfel, nu toată reforma ar putea fi considerată neîndeplinită, iar plata pe jalon ar putea fi parțială.
Între timp, legea mai poate fi declarată neconstituțională de către CCR sau retrimisă de președinte la Parlament.