România, în frunte cu București, se află în topul piețelor de birouri din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport făcut de compania imobiliară Colliers.
București s-a remarcat prin creșterea volumului de clădiri verzi și prin respectarea standardelor de sustenabilitate, având un procent de 93% de clădiri noi (construite în ultimii 7 ani) și 70% de clădiri vechi (mai vechi de 15 ani) care dețin certificat verde. Spre comparație, Varșovia este orașul care are un număr mai mare de clădiri verzi noi, conducând cu un procent de 98%.
În anul 2024, în București s-au înregistrat 339.000 de metri pătrați dați în leasing (în rate), ceea ce reprezintă o scădere cu 20% față de numărul înregistrat în 2023. Cu toate acestea, se menține peste media ultimilor 5 ani.
„Piețele de birouri din ECE se află într-un proces de transformare, influențat de îmbătrânirea stocului de clădiri și de cerințele tot mai stricte privind decarbonizarea, impuse de reglementările europene și de tendințele globale. România este un jucător important în regiune și, deși bine poziționată în adoptarea standardelor de sustenabilitate, deține un stoc semnificativ de clădiri vechi, comparabil cu cel din Bratislava și Budapesta. Modernizarea acestor clădiri reprezintă o oportunitate majoră de investiții, care poate întări competitivitatea pieței pe termen lung și atrage dezvoltatori interesați să răspundă cerințelor actuale de sustenabilitate. Performanța certificărilor verzi sporește atractivitatea pieței locale pentru investitori și contribuie la crearea unui mediu de afaceri competitiv”, explică Victor Coșconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
Rata de neocupare pentru clădirile mai noi cu certificate verzi este reprezentată de o cifră. Pe de altă parte, clădirile care nu se află în centrul orașului și care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic sunt neocupate în procent de 20%. În 2024 se observă, totuși, o încetinire în procesul de închiriere.
În București, clădirile noi au un preț mai ridicat, însă sunt neocupate în procent de 5%. Asta arată că preferințele chiriașilor se îndreaptă către clădiri care sunt eficiente energetic și au condiții moderne de desfășurare a activității.
Clădirile noi din București se închiriază, în medie, cu 16,5 euro pe metru pătrat, iar cele vechi cu 13 euro pe metru pătrat. Vechimea nu este factorul decisiv în alegerea unei clădiri, ci poziția acesteia, spun consultații Colliers. De exemplu, 1 metru pătrat în zona Piața Victoriei poate fi, în medie, 22 de euro.