Super-agenția AMEPIP, responsabilă cu reforma companiilor de stat, anunță că a elaborat Politica Publică de Proprietate Privată – un instrument  destinat să îmbunătățească performanța întreprinderilor publice și să asigure o administrare responsabilă a acestora. Statul își propune menținerea unei prezențe active în sectoarele strategice de interes public și protejarea drepturilor de proprietate, arată documentul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Recent înființata Agenție pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice e instituție-cheie responsabilă cu reforma companiilor de stat și e condusă interimar de Corina Crețu.

“Reformele pe care le implementăm nu sunt doar un răspuns la angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ci și o necesitate fundamentală pentru crearea unui mediu de guvernanță corporativă sănătos și eficient”, a transmis conducerea AMEPIP.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Întreprinderile publice au un rol esențial în economia națională. Ele administrează resurse importante, operează în sectoare strategice și influențează direct calitatea serviciilor oferite cetățenilor. Însă, pentru ca acestea să fie eficiente și competitive, este nevoie de un cadru clar care să reglementeze rațiunea deținerii de către stat sau de către unitățile administrativ-teritoriale a participațiilor în aceste întreprinderi, precum și responsabilitățile tuturor actorilor implicați”, arată reprezentanții agenției.

Conform conducerii AMEPIP, obiectivul principal al acestei politici este eficientizarea activității întreprinderilor publice prin îmbunătățirea guvernanței corporative. În acest sens, statul își definește clar rolul de acționar, stabilind principii și așteptări fundamentale:

  1. Menținerea unei prezențe active în sectoarele strategice de interes public;
  2. Protejarea drepturilor de proprietate ale statului și ale unităților administrativ-teritoriale;
  3. Asigurarea transparenței, eficienței și responsabilității în administrarea acestor întreprinderi.

Politica propune o serie de obiective, printre care crearea unei structuri organizaționale competitive, capabilă să răspundă cerințelor economice și sociale; Asigurarea unei creșteri economice durabile, prin măsuri care sprijină stabilitatea și dezvoltarea întreprinderilor publice; Consolidarea mecanismelor privind transparența și asumarea responsabilității, astfel încât resursele publice să fie administrate eficient și corect.

Așteptările pentru întreprinderile publice vizează creșterea performanței financiare și a profitabilității; politici echilibrate de dividende, management responsabil.

Această politică a fost elaborată într-un proces de consultare, implicând autoritățile publice centrale și locale și ar urma să fie adoptată prin lege.