Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, în subordinea Ministerului Transporturilor, a scos la licitație un contract de 2 milioane lei pentru achiziții de servicii de consultanță în vederea achiziției societății ICS Danube Logistic, proprietarul majoritar (are și statul molodvean o participație minoritară) și operatorul Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Acesta este situat la gurile Dunării, la doar câțiva kilometri de granița cu România și nu departe de granița cu Ucraina, poate primi atât nave fluviale cât și maritime și este singura ieșire a moldovenilor la mările lumii, deține și terminal petrolier, fiind astfel strategic pentru vecini, dar și pentru România.
ICS Danube Logistic este o firmă olandeză deținută de BERD. Din 2004, controlează și operează Portul Giurgiulești.
„Având în vedere complexitatea tranzacției și importanța sa strategică, este necesară achiziția serviciilor de consultanță de specialitate care să asigure următoarele servicii: – Analiza documentelor și informațiilor relevante ce vor fi solicitate/primite de la vânzător și realizarea de către consultant a unui raport de Due Diligence financiar, fiscal, comercial, operațional și juridic, asupra ICS Danube Logistic SRL; – Evaluarea companiei și a activelor deținute; – Asistență în vederea întocmirii unei oferte neangajante (NBOs) – dacă este cazul, în funcție de Raportul Due Diligence – Asistență în vederea întocmirii unei oferte ANGAJANTE (BOs) – dacă este cazul, în funcție de Raportul Due Diligence – Asistență în vederea semnării contractului și încheierea tranzacției – dacă este cazul”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Contractul cu consultantul se va întinde pe șase săptămâni de la semnarea sa. Raportul de due dilligence trebuie predat în trei săptămâni și trebuie să fie complet, cu evaluarea activelor de cumpărat, perspective de business, situația creanțelor și datoriilor. Prețul de la care începe negocierea se va adopta după primirea acestui raport.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din cele șase terminale ale portului Giurgiulești, unul aparține încă statului, iar celelalte cinci sunt ale BERD.
În septembrie 2023, autoritățile de la Chișinău anunțau că-și propun modernizarea acestui port, fiind în căutarea unui partener străin. Pentru extinderea și modernizarea portului sunt necesare lucrări de dragaj care să crească adâncimea șenalului navigabil de la 7 la 12 metri, reconsolidarea cheului, construirea de noi silozuri pentru cereale, drumuri noi de acces și o stație feroviară de încărcare-descărcare vagoane.
Discuțiile cu privire la preluarea acestui port de către statul român sunt mai vechi, premierul Marcel Ciolacu exprimând această intenție încă din septembrie 2023:
„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odessa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, spunea Ciolacu.
Administrația Porturilor Maritime Constanța are în administrare porturile românești la Marea Neagră.