CNAIR a semnat joi, 15 mai, contractul pentru construcția primului lot (Oradea – Salonta) cu o asociere de constructori români și ucraineni.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Astfel, Asocierea PRECON TRANSILVANIA SRL (ROMÂNIA) – AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (UCRAINA), vor construi primii 33,7 de kilometri ai acestui drum expres.
Ministrul Transporturilor a declarat într-o conferinţă de presă că a considerat important de când a venit în această funcţie acest proiect, “pentru că Arad-Oradea continuat cu autostrada Arad-Timişoara de la Timişoara în jos spre Moraviţa, urmând să se facă legătura cu Belgradul este veriga lipsă în a face cel mai scurt drum din Nordul Europei în Sudul Europei, adică de la Marea Baltică, Gdansk- Varsovia vine până la graniţa cu Slovacia trecând Munţii Tatra, în Ungaria Debreţen, Oradea- Arad- Timişoara -Moraviţa, Belgrad -Salonic. Dacă vă uitaţi pe hartă, este cel mai scurt drum Nord-Sud. Noi trebuie să ne mişcăm foarte repede din acest punct de vedere, fiindcă, altfel, există rute alternative, e adevărat mai lungi, dar există, care unele dintre ele pot să ocolească România, ceea ce nu ar fi în avantajul nostru”.
Grindeanu a precizat că este primul contract care se poate semna astfel încât România să nu piardă această oportunitate de a face parte din acest culoar Nord-Sud, culoarul cel mai scurt şi cel mai convenabil economic.
”E o cursă contra cronometru, dacă pot să spun aşa, pe care eu sper ca noi, ca ţară, să o câştigăm”, a subliniat ministrul Transporturilor.
Sorin Grindeanu a mai spus că pe Timişoara-Moraviţa se aşteaptă de la colegii de la CNAIR ca în câteva săptămâni să avem câştigătorii, cel puţin pe unul din aceste loturi, astfel încât să se poată intra în faza de atribuire şi pe cele două loturi de la Timişoara-Moraviţa, urmând să se intre în faza de execuţie.
Asocierea Automagistral (Ucraina) – Precon Transilvania (România) a fost desemnată câștigătoare, pe 16 decembrie, și pentru execuția lotului 3 al Drumului Expres Oradea – Arad, licitație la care 9 asocieri și constructori din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia au depus oferte. Totuși, CNAIR nu poate semna contractul, deoarece atribuirea a fost contestată de constructorii turci Kolin și Nurol. CNSC a admis în parte contestația turcilor de la Nurol, ceea ce înseamnă că ar putea fi obligată să anuleze raportul procedurii și să reevalueze oferta Nurol, după ce inițial a fost respinsă. CNSC a respins contestația depusă de Kolin. Contestația Nurol se va judeca la Curtea de Apel București. Contractul pentru lotul 3 are o valoare de aproximativ 3 miliarde lei și o lungime de 47 kilometri, iar la licitație au depus oferte 9 asocieri și constructori din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia.
Pentru lotul 2 Salonta – Chișineu Criș (7 oferte), termenul de desemnare a constructorului a fost amânat cu două luni față de termen inițial, până pe 28 aprilie 2025.