Drumului Expres Arad-Oradea. CNAIR a semnat contractul pentru construcția primului lot cu o asociere de constructori români și ucraineni

primul lot al Drumului Expres Arad – Oradea Sursa foto: Facebook/ Cristian Pistol

CNAIR a semnat joi, 15 mai, contractul pentru construcția primului lot (Oradea – Salonta) cu o asociere de constructori români și ucraineni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, Asocierea PRECON TRANSILVANIA SRL (ROMÂNIA) – AUTOMAGISTRAL PIVDEN SRL (UCRAINA), vor construi primii 33,7 de kilometri ai acestui drum expres.

Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, are o valoare de 2,32 miliarde de lei (fără TVA) și o perioadă de execuție a lucrărilor (FIDIC roșu) de 24 de luni.
Pe traseu vor fi construite inclusiv:
– un pasaj (727 metri) peste calea ferată și DC77,
– două parcări (fiecare prevăzută cu 3 stații de incarcare pentru autoturismele electrice),
– un Nod rutier care asigură conexiunea cu drumul de legătură Centura Oradea – A3,
– un Nod rutier la intersecția cu drumul comunal 77 ( DC77),
– un Nod rutier în zona localității Gepiu (la intersecția cu DN79),
– un Nod rutier în zona localității Salonta (la intersecția cu DJ 795).
– un drum de legatură cu DN 79 (Salonta), care va avea o lungime de 5,3 km.
Cu o lungime totală de 120,47 km, drumul expres Arad – Oradea este compus din 3 loturi:
– Lotul 1 (33,7 km) la care se adaugă drumul de legatură (5,3 km) cu DN 79 (Salonta).
– Lotul 2 (39,7 km) la care se adaugă drumul de legatura pana la granita cu Ungaria (10 km).
– Lotul 3 (47,07 km) la care se adaugă Drumul de legatură (2,9 km) cu zona industrială Arad Vest.
Noul drum expres Arad-Oradea este parte componentă a coridorului european strategic Via Carpathia care va asigura legătura rutieră dintre Marea Baltică – Marea Neagră și Marea Mediterană.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, după semnarea contractului pentru construcţia primului lot al Drumului Expres Arad-Oradea, că este o cursă contra cronometru, iar România nu trebuie să nu piardă oportunitatea de a face parte din culoarul Nord-Sud, cel mai scurt şi cel mai convenabil economic.

Ministrul Transporturilor a declarat într-o conferinţă de presă că a considerat important de când a venit în această funcţie acest proiect, “pentru că Arad-Oradea continuat cu autostrada Arad-Timişoara de la Timişoara în jos spre Moraviţa, urmând să se facă legătura cu Belgradul este veriga lipsă în a face cel mai scurt drum din Nordul Europei în Sudul Europei, adică de la Marea Baltică, Gdansk- Varsovia vine până la graniţa cu Slovacia trecând Munţii Tatra, în Ungaria Debreţen, Oradea- Arad- Timişoara -Moraviţa, Belgrad -Salonic. Dacă vă uitaţi pe hartă, este cel mai scurt drum Nord-Sud. Noi trebuie să ne mişcăm foarte repede din acest punct de vedere, fiindcă, altfel, există rute alternative, e adevărat mai lungi, dar există, care unele dintre ele pot să ocolească România, ceea ce nu ar fi în avantajul nostru”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Grindeanu a precizat că este primul contract care se poate semna astfel încât România să nu piardă această oportunitate de a face parte din acest culoar Nord-Sud, culoarul cel mai scurt şi cel mai convenabil economic.

”E o cursă contra cronometru, dacă pot să spun aşa, pe care eu sper ca noi, ca ţară, să o câştigăm”, a subliniat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a mai spus că pe Timişoara-Moraviţa se aşteaptă de la colegii de la CNAIR ca în câteva săptămâni să avem câştigătorii, cel puţin pe unul din aceste loturi, astfel încât să se poată intra în faza de atribuire şi pe cele două loturi de la Timişoara-Moraviţa, urmând să se intre în faza de execuţie.

Asocierea Automagistral (Ucraina) – Precon Transilvania (România) a fost desemnată câștigătoare, pe 16 decembrie, și pentru execuția lotului 3 al Drumului Expres Oradea – Arad, licitație la care 9 asocieri și constructori din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia au depus oferte. Totuși, CNAIR nu poate semna contractul, deoarece atribuirea a fost contestată de constructorii turci Kolin și Nurol. CNSC a admis în parte contestația turcilor de la Nurol, ceea ce înseamnă că ar putea fi obligată să anuleze raportul procedurii și să reevalueze oferta Nurol, după ce inițial a fost respinsă. CNSC a respins contestația depusă de Kolin. Contestația Nurol se va judeca la Curtea de Apel București. Contractul pentru lotul 3 are o valoare de aproximativ 3 miliarde lei și o lungime de 47 kilometri, iar la licitație au depus oferte 9 asocieri și constructori din România, Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Turcia.

Pentru lotul 2 Salonta – Chișineu Criș (7 oferte), termenul de desemnare a constructorului a fost amânat cu două luni față de termen inițial, până pe 28 aprilie 2025.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.