Președintele Nicușor Dan efectuează vineri o vizită în Germania în interes economic. Pe agenda președintelui sunt întâlniri cu omologul german, cu cancelarul Friedrich Merz și cu reprezentanți ai unor companii germane. Germania este cel mai mare investitor străin în țara noastră și principalul partener comercial.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din delegaţia română fac parte vicepremierii Dragoş Anastasiu şi Ionuţ Moşteanu – ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, ministrul Economiei, Radu Miruţă, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu şi Radu Burnete, primarul Timişoarei, Doninic Fritz, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Adriana Stănescu, deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlamentul României.

UPDATE Preşedintele Nicuşor Dan a fost primit, vineri, la Berlin, de omologul său Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei oficiale pe care şeful statului român o efectuează în Republica Federală Germania, transmite Agerpres.
Știrea inițială
Nicușor Dan a acordat un interviu pentru publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung:
Rep: Prioritatea principală pentru dumneavoastră și guvernul dumneavoastră este reducerea deficitului bugetar, care, cu 9,4%, este în prezent de departe cel mai mare din UE. În același timp, doriți să creșteți cheltuielile militare și să țineți sub control populismul pro-rus și anti-european. Fiind matematician, ați găsit formula pentru calcularea pătratului cercului?
Nicușor Dan: Am o înțelegere foarte geometrică a lucrurilor. Problema populismului nu este ideologică sau este doar într-o foarte mică măsură. Este vorba mai ales de încrederea în autorități. Aceasta ține de condițiile economice ale oamenilor și de faptul dacă ei consideră că societatea lor este justă. În România, oamenii simt nedreptatea la multe niveluri. Ei văd corupția, mică și mare. Ei văd că oamenii sunt plătiți diferit pentru aceeași muncă. Dar putem face ceva în acest sens.
Performanța noastră economică s-a dublat în ultimii zece ani. Beneficiem de fonduri europene și suntem pe punctul de a deveni membri ai OCDE în 2026. Prin urmare, sunt foarte optimist în ceea ce privește potențialul economic al României. De asemenea, cred că pe termen mediu vom obține succese în lupta împotriva corupției, astfel încât să putem consolida încrederea în autorități și să eliminăm nedreptățile din trecut.
Când am devenit primar al Bucureștiului în 2020, doar 30% dintre bucureșteni aveau încredere în autoritățile locale. După patru ani, procentul era de 60%. Acest lucru a lăsat puțin spațiu populiștilor. Când am fost reales primar anul trecut, au candidat împotriva mea și populiști. Aceștia au obținut însă doar 10% din voturi.
Context. Germania este cel mai mare investitor străin în economia românească, cu un procent semnificativ din soldul total al investițiilor străine directe, e principala destinație de export a României, dar și țara din care vin cele mai mari importuri.
Citește și: