Costul alimentelor pentru micul dejun atinge cel mai mare nivel din ultimii 10 ani

mic dejun breakfast Sursa foto: Unsplash / Shashi Chaturvedula

Costul produselor alimentare care alcătuiesc un mic dejun obișnuit a crescut până la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, sub tensiunea vremii rea și a crizei lanțului de aprovizionare, scrie Financial Times.

Indicatorul de mic dejun al Financial Times, bazat pe prețurile futures la cafea, lapte, zahăr, grâu, ovăz și suc de portocale, a crescut cu 63% din 2019, într-o mișcare care a accelerat în această vară.

Companiile alimentare cresc prețurile pentru consumatori pentru a-și proteja marjele de profit. Marile multinaționale, inclusiv Nestlé și Procter & Gamble, au avertizat în ultimele săptămâni că presiunile asupra costurilor vor continua să se agraveze înainte ca acestea să se îmbunătățească. Analiștii spun că costurile mai mari ale producției, procesării și transportului vor menține prețurile ridicate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Prețurile mari vor mai rămâne pentru cel puțin încă un an”, a spus Carlos Mera, șeful departamentului de cercetare de piață a mărfurilor agricole la Rabobank.

Vremea bună și recoltele extraordinare dintre anii 2016 și 2020 au însemnat că prețurile la mărfurile alimentare au fost în mare parte scăzute. De atunci, însă, ele s-au confruntat simultan cu diverse probleme, a declarat Will Osnato, analist la firma de cercetare și date despre mărfuri Gro Intelligence.

Problemele în producția de alimente s-au lovit de cererea mai mare, după ce revenirea din pandemie s-a dovedit a fi mai puternică decât au prezis majoritatea oamenilor. Trecerea de la achizițiile de tipul „chiar la timp” la achizițiile de tipul „pentru orice eventualitate” a dus la o cerere suplimentară de grâu, cafea și zahăr. „Cererea totală la nivel mondial este mai mare decât a crezut cineva”, a spus Osnato.

Deși prețurile la produsele alimentare tind să se stabilizeze în ultimele luni ale anului, deoarece este sezonul post-recoltă în emisfera nordică și începe sezonul de creștere în sud, prețurile au continuat să crească în acest an.

Vremea contribuie la acest trend. Meteorologii prezic un eveniment meteorologic de tipul fenomenului „La Nina” pentru al doilea an consecutiv.

Costul îngrășămintelor, care sunt fabricate din gaze naturale, a crescut de asemenea, deoarece mulți producători și-au oprit fabricile din cauza creșterii prețurilor la gaze.

„Toate mărfurile agricole vor fi afectate de faptul că prețurile la îngrășăminte nu vor scădea pe termen scurt”, a declarat Kona Haque, șeful firmei de cercetare și comerț ED&F Man.

Producătorii din regiunile cheie producătoare de multe mărfuri alimentare s-au confruntat cu o scădere a producției, în acest an cu vreme extremă. Prețurile futures la grâu au crescut cu 20% față de începutul anului, deoarece Rusia, America de Nord și Argentina au fost afectate de secetă. În același timp, producătorii europeni au fost afectați de ploi. Ultima dată când prețurile grâului au crescut la nivelurile actuale a fost în urma secetei din 2012 din SUA.

Între timp, prețurile ovăzului s-au dublat în acest an, după ce o secetă severă din Canada a distrus aproape jumătate din recoltă. Fiind cel mai mare producător și exportator de ovăz din lume, producția de ovăz din Canada stimulează comerțul global, iar anul acesta recolta sa s-a redus cu 44%, potrivit Gro.

Seceta din Brazilia, marele producător și exportator de zahăr și cafea, a lovit ambele mărfuri. Zahărul a crescut cu 26% de la începutul anului, în timp ce cafeaua a crescut cu 56%. Fermierii din cele mai mari regiuni de cultivare a cafelei au fost, de asemenea, afectați de înghețul nesezonier din iulie, care a deteriorat mulți copaci, stârnind temeri pentru recolta sezonului următor.

Cafeaua a fost, de asemenea, una dintre mărfurile cele mai afectate de criza containerelor. Transportul continuă să fie o problemă care afectează lanțul de aprovizionare, tarifele pentru containere fiind cu aproape 280% mai mari decât anul trecut, potrivit grupului de transport maritim Drewry.

François-Xavier Roger, directorul financiar al Nestlé, a declarat la începutul acestei luni că prețurile la cafea pentru clienți vor crește anul viitor.

Cererea fermă a condus la creșterea prețurilor la lapte și suc de portocale, inițial din cauza pandemiei, iar apoi pentru că a crescut numărul de consumatori care iau micul dejun acasă.

Creșterea cererii de biocombustibili majorează, de asemenea, prețurile la uleiurile vegetale, cum ar fi canola, uleiul de soia și uleiul de palmier.

Prețurile mai mari de obicei reduc cererea, încurajând în același timp creșterea producției. Cu toate acestea, ajustările pot fi lente de această dată, avertizează analiştii.

Secetele severe din acest an înseamnă că mulți fermieri nu au avut o recoltă suficientă pentru a beneficia de prețurile mai mari. Acest lucru va afecta cantitatea de semințe, îngrășăminte și pesticide pe care le pot cumpăra pentru sezonul următor.

Chiar dacă o norocul va aduce condiții meteorologice excepționale și recolte extraordinare anul viitor, nu va fi suficient pentru a reumple stocurile și a reduce prețurile la nivelurile anterioare, spun analiștii.

„Va dura mai mult de un an pentru a ieși din situația complicată de aprovizionare în care ne aflăm acum”, a spus Osnato de la Gro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: