Sectorul jocurilor video se pregăteşte în acest an pentru o valoare record de 150 de miliarde de dolari a tranzacţiilor, finanţărilor şi ofertelor publice iniţiale, după un început de an 2022 marcat de două mari achiziţii, conform unui raport al băncii de investiţii Drake Star Partners, transmite agenție Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În primele săptămâni ale acestui an, grupul american Microsoft Corp a înaintat o ofertă de preluare în valoare de aproape 70 de miliarde de dolari pentru dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard iar Take-Two Interactive a înaintat o ofertă de 11 miliarde de dolari pentru dezvoltatorul de jocuri video Zynga.

Numai aceste două tranzacţii au dus deja valoarea totală a acordurilor anunţate în acest an în apropiere de recordul de 85 de miliarde de dolari, înregistrat în 2020 de pe urma celor 1.159 de tranzacţii anunţate sau încheiate în acel an. Numărul tranzacţiilor încheiate anul trecut a fost de aproape trei ori mai mare decât în 2020.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Pandemia a dat naştere unei noi ere pentru jocurile video mobile, în condiţiile în care a oferit o poartă de intrare accesibilă pentru noii jucători atunci când a fost impusă prima carantină, iar ulterior chiar şi jucătorii pasionaţi au făcut trecerea de la console de jocuri video la telefoane, după ce au ieşit mai mult din casă o dată cu relaxarea restricţiilor.

În plus, industria jocurilor video trece şi printr-un proces de consolidare în căutarea de noi surse de venituri, astfel că dispar liniile de demarcaţie între companiile care produc jocuri video pentru calculatoare personale şi cele care produc jocuri pentru dispozitive mobile.

“Suntem în mijlocul unui număr foarte mare de tranzacţii iar contextul va fi în continuare unul foarte fierbinte”, susţine Michael Metzger, analist la banca Drake Star Partners.

Unele companii care nu au făcut până acum mari tranzacţii în sectorul jocurilor video, precum Amazon şi Netflix, sunt aşteptate să facă acest lucru, susţine Michael Metzger. Iar în Asia, nume precum Tencent, Byte Dance, Netease, Krafton sau Sony, sunt pe radarul analiştilor.

De asemenea, termenul ‘Metaverse’, care face de mult timp parte din limbajul pasionaţilor de jocuri video, a intrat în vorbirea curentă după ce reţeaua socială Facebook şi-a schimbat denumirea în Meta Platforms, ca o dovadă a intenţiei sale de a se concentra mai mult pe un domeniu online unde oamenii se pot conecta prin intermediul realităţii virtuale.

În ceea ce priveşte tranzacţiile de tip private placement, valoarea, volumul şi finanţările la nivelul companiilor de tip unicorn ar urma să stabilească noi recorduri, graţie unor investiţii ale unor nume precum Tencent şi Netease.

Când vine vorba de ofertele publice iniţiale (IPO), analiştii băncii Drake Star Partners susţin că EPIC Games şi Discord se numără printre firmele care trebuie urmărite, având în vedere că printre clienţii acestor firme se numără Codemasters sau Echtra Games.