Fondul suveran de investiţii al Norvegiei face prima investiţie directă într-un proiect de infrastructură pentru energia regenerabilă

eoliene, energie regenerabila Sursa foto: Pexels

 

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a făcut prima sa investiţie directă într-un proiect de energie regenerabilă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Aceasta reprezintă o nouă clasă de active pentru fondul norvegian. Achiziția vizează parcul eolian Borssele, al doilea cel mai mare parc eolian offshore care funcţionează în prezent la nivel mondial.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.200 de companii din întreaga lume, controlând 1,5% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fondul a informat miercuri că a cumpărat o participaţie de 50% la parcurile eoliene offshore Borssele 1 şi 2 din apropierea coastelor Olandei de la grupul danez Orsted pentru o sumă de 1,375 miliarde euro. Parcul eolian Borssele este al doilea cel mai mare parc eolian offshore care funcţionează în prezent la nivel mondial.

Astfel de investiţii directe sunt o noutate pentru fondul norvegian, care până anul trecut putea să investească numai în acţiuni, obligaţiuni şi imobiliare. La finele lui 2020, valoare totală a fondului era de 10.914 miliarde coroane norvegiene, din care 72,8% era investită în acţiuni, 2,5% în imobiliare şi 24,7% în instrumente cu venit fix.

În perioada 2020-2022, fondul este interesat să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice, şi va analiza în primul rând America de Nord şi Europa. Însă în luna octombrie a anului trecut directorul general al fondului norvegian, Nicolai Tangen a spus că are probleme în a identifica investiţii adecvate din cauza numărului limitat de proiecte şi a competiţiei puternice pentru preluarea de participaţii la aceste proiecte.

Înfiinţat în 1996, în prezent Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: