Războiul din Ucraina ar putea costa Europa până la un punct şi jumătate de creştere (OCDE)

crestere economica, grafic Sursa: Pexels

Invazia rusă a Ucrainei ar putea costa Europa „un punct până la un punct şi jumătate” de creştere, în funcţie de durata conflictului, în timp ce inflaţia ar putea creşte cu „două până la două puncte şi jumătate”, a estimat economistul-şef al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Laurence Boone, pentru Journal du dimanche, notează AFP, citată de Agerpres.

Economista franceză a precizat că „gradul de incertitudine este ridicat” în ceea ce priveşte aceste estimări şi a subliniat că va fi necesar să se efectueze „o reflecţie aprofundată asupra subiectelor fundamentale, printre care securitatea alimentară, energetică şi digitală, precum şi ca organizarea schimburilor comerciale”.

Întrebată despre creşterea generală a preţurilor în urma războiului din Ucraina, ea a spus că actualul conflict „împinge în sus anticipările preţurilor pentru cereale şi îngrăşăminte, Rusia şi Ucraina fiind exportatoare”, şi că „ar putea afecta nu numai recoltele din acest an, dar eventual şi cele din 2023”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Şocul însă „nu este comparabil cu cel suferit în anii 1970, deoarece instituţiile sunt diferite”. „Inflaţia va rămâne ridicată în acest an, dar ar putea începe să scadă în 2023, în funcţie de evoluţia războiului”, a spus Laurence Boone.

Ca răspuns, ea preconizează „dezvoltarea de politici fiscale ţintite pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să treacă peste asta”.

„Restricţiile la export trebuie evitate – nu au dat niciodată rezultate bune în trecut, dimpotrivă”, a mai pledat economista. „Măsurile bugetare ţintite vor ajuta politica monetară făcând posibilă ancorarea aşteptărilor inflaţioniste, păstrând în acelaşi timp puterea de cumpărare a celor mai vulnerabili, fără a pune în pericol tranziţia energetică”, a adăugat Laurence Boone.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: