Autoritățile locale din România au trimis Ministerului Dezvoltării 1.209 cereri de finanțare pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, a anunțat miercuri ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Ministrul a adăugat: cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei, iar majoritatea vizează înființarea de noi rețele de gaze în localitățile unde populația nu are acces la acest serviciu public. Ministerul a primit 917 cereri de înființare de rețele noi, 291 cereri de extindere ale unor rețele de distribuție existente și o cerere de modernizare a rețelei de gaze, a spus Cseke Attila.
„Bugetul total al Programului <Anghel Saligny> este de 65,5 miliarde de lei, din care 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze. Faptul că autoritățile locale au depus cereri în valoare de 57,7 miliarde subliniază necesitatea acestui program al Guvernului. Peste două treimi din localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor, țintim un progres rapid în acest domeniu, iar aceste proiecte vor servi acest scop”, a declarat ministrul dezvoltării.
Cseke Attila a amintit: Ministerul Dezvoltării a preluat alte 105 proiecte mature de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care vizează investiții în infrastructura rețelelor de gaze naturale. Aceste proiecte au toate avizele necesare și pot fi demarate lucrările în curând, dar nu au primit finanțare de la MIPE din cauza bugetului care s-a dovedit a fi prea mic. Ministerul Dezvoltării va finanța aceste proiecte – a conchis Cseke Attila.
Primarii din România sunt în plină dezvoltare a infrastructurii de gaze din România chiar dacă Europa se confruntă în prezent cu o criză a gazelor, în încercarea de a renunța la aprovizionarea cu gaze rusești și de a înlocui folosirea acestui combustibil cu surse mai verzi.
Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spunea miercuri că trebuie regândite planurile de conectare de noi localităţi la reţelele de gaz natural, în contextul în care prețul gazului crește pentru că Rusia a oprit furnizarea pentru Bulgaria și Polonia.
„Aceste conexiuni trebuie înlocuite cu o campanie de optimizare a consumului şi electrificare a încălzirii susţinute din fondurile europene care zac nefolosite de ani buni”, consideră el.
Și Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spunea recent că autorităţile ar trebui să sisteze programul de racordare gratuită a consumatorilor români la reţeaua de gaze, întrucât acest lucru duce la majorarea preţurilor pentru toată lumea, prin socializarea costurilor, precum şi la creşterea importurilor.