O centrală nucleară aflată pe linia întâi a războiului din Ucraina a pierdut din nou energie externă, au declarat sâmbătă inspectorii ONU, alimentând temerile de dezastru, în timp ce Moscova a ținut închisă principala sa conductă de gaz către Germania pentru a afecta economiile prietenilor Kievului din Occident, transmite Reuters.
La centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost tăiată ultima linie principală de alimentare externă, deși o linie de rezervă a continuat să furnizeze electricitate către rețea, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
Doar unul dintre cele șase reactoare ale centralei a rămas în funcțiune, a precizat agenția într-un comunicat.
Centrala, capturată de trupele rusești la scurt timp după invazia lor din 24 februarie, a devenit un punct central al conflictului, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă pentru bombardamentele din apropiere.
O confruntare privind exporturile de gaze și petrol rusești s-a intensificat în ultima săptămână, în condițiile în care Moscova a promis că va menține închisă principala sa conductă de gaze către Germania, iar țările G7 au anunțat un plafon de preț planificat pentru exporturile de petrol rusesc.
Lupta pentru energie este o consecință a invaziei de șase luni a președintelui Vladimir Putin în Ucraina, subliniind ruptura profundă dintre Moscova și națiunile occidentale, în timp ce Europa se pregătește pentru lunile reci care vor urma.
“Rusia pregătește o lovitură energetică decisivă asupra tuturor europenilor pentru această iarnă”, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn, citând închiderea continuă a conductei Nord Stream 1.
Acesta a dat vina pe bombardamentele rusești pentru o întrerupere din 25 august, prima dată când centrala Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua națională, care a evitat la limită o scurgere de radiații. Această oprire a provocat întreruperi de energie electrică în întreaga Ucraină, deși generatoarele de urgență au intrat în funcțiune pentru procesele vitale de răcire.
Moscova a invocat sancțiunile occidentale și problemele tehnice pentru întreruperile de energie, în timp ce țările europene au acuzat Rusia că a înarmat livrările ca parte a invaziei sale militare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Criza nucleară
Kievul și Moscova au făcut schimb de acuzații cu privire la atacurile asupra centralei nucleare, care este încă operată de personal ucrainean.
O misiune a AIEA a vizitat joi centrala, iar unii experți au rămas acolo în așteptarea publicării unui raport al organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite în zilele următoare.
Inspectorii rămași au observat că un reactor producea încă electricitate “pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță la sit și pentru gospodării, fabrici și alții prin intermediul rețelei”, a precizat sâmbătă AIEA.
Centrala a precizat într-un comunicat că cel de-al cincilea reactor a fost oprit “ca urmare a bombardamentelor constante ale forțelor de ocupație rusești” și că “capacitatea ultimei linii de rezervă era insuficientă pentru a opera două reactoare”.
Deteriorarea condițiilor pe fondul bombardamentelor a provocat temeri legate de un dezastru de radiații despre care Crucea Roșie Internațională a spus că ar provoca o criză umanitară majoră. citeste mai departe
Ucraina și Occidentul acuză Rusia că a depozitat arme grele în acest loc pentru a descuraja Ucraina să tragă asupra sa. Rusia, care neagă prezența unor astfel de arme acolo, a rezistat apelurilor internaționale de a muta trupele și de a demilitariza zona.
Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă forțele ucrainene că au organizat o încercare eșuată de a captura uzina. Reuters nu a putut verifica raportul.
Gaze și petrol
Anunțând că nu va face o repornire planificată a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, una dintre principalele linii de aprovizionare a Rusiei către Europa, gigantul energetic controlat de stat Gazprom a dat vina pe o defecțiune tehnică.
Gazprom a declarat sâmbătă că firma germană Siemens Energy (ENR1n.DE) era pregătită să ajute la repararea echipamentelor defecte, dar că nu exista niciun loc disponibil pentru a efectua lucrările. Siemens a declarat că nu a fost însărcinată să efectueze lucrări de întreținere a conductei, dar că este disponibilă. citiți mai departe
Întârzierea pe termen nedefinit a repornirii Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică pentru a aproviziona Germania și alte țări, adâncește problemele Europei în ceea ce privește asigurarea combustibilului pentru iarnă, în timp ce prețurile energiei conduc la o creștere a costurilor vieții.