Shell și Exxon Mobil lansează vânzarea unei importante companii olandeze de gaze naturale

Shell Sursa foto: Facebook / Shell

Shell și Exxon Mobil au scos la vânzare una dintre cele mai mari și mai vechi întreprinderi de producție de gaze naturale din Europa, mizând pe creșterea prețurilor la energie pe fondul tensiunilor cu Rusia pentru a atrage cumpărători, potrivit unui document și unor surse Reuters din industrie.

Primii doi giganți energetici occidentali ar putea strânge peste 1 miliard de dolari din vânzarea societății mixte NAM din Olanda (50-50), au declarat două surse din industrie.

Aceasta ar face parte din eforturile ambelor companii de a se debarasa de activele învechite care nu mai sunt esențiale pentru operațiunile lor.

Shell și Exxon au lansat recent procesul de vânzare a operațiunilor de gaze offshore ale NAM, care includ zeci de câmpuri și aproximativ 20 de platforme offshore, precum și o rețea de conducte și trei uzine de procesare, potrivit documentului și surselor.

NAM a început să producă gaze naturale în 1963, în urma descoperirii zăcământului Groningen și a fost o sursă majoră de gaze pentru Olanda și Europa timp de decenii.

Cu toate acestea, producția sa a fost totuși într-un declin constant din 2014 și urmează să scadă și mai mult în următorii ani, după ce guvernul olandez a decis să închidă Groningen pentru a limita riscul seismic în regiune. Se așteaptă ca zăcământul să se închidă în 2023 sau 2024, dar durata sa de viață ar putea fi prelungită, a declarat guvernul.

Shell, Exxon și NAM au refuzat să comenteze. Activele offshore și onshore ale NAM scoase la vânzare au produs aproximativ 2,4 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale în 2021 și au potențialul de a crește producția la 2,8 milioane de metri cubi pe zi cu investiții suplimentare, potrivit documentului.

Cu toate acestea, societatea mixtă include mai multe active cu durată de viață înaintată care necesită cheltuieli mari pentru operațiunile de dezmembrare și curățare odată ce vor fi închise, au precizat sursele.

Sursa foto: Facebook / Shell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *