Confederație sindicală din România: summitul social de la Porto a adus “un rezultat important”. Cartel Alfa: Transpunerea declarațiilor în măsuri cu impact pentru cetățeni depinde de voința politică

porto declaration Sursa foto: ETUC, Facebook

Summitul Social de la Porto a adus un rezultat important, au transmis reprezentanții Cartel Alfa într-un mesaj public, după cele două zile de reuniuni ale liderilor europeni din Portugalia. “Liderii Europeni s-au angajat să reducă inegalitățile, să promoveze salarii corecte și să lupte împotriva sărăciei și discriminării; să atingă noi obiective UE pentru creșterea ocupării forței de muncă și a formării profesionale și pentru reducerea sărăciei; să recunoască Pilonul European al Drepturilor Sociale drept element fundamental al redresării post-pandemie”, amintesc sindicaliștii.

“Acestea sunt desigur declarații și depinde mult de voința politică de a le transpune cu adevărat în măsuri cu impact pentru cetățeni. Acest angajament este însă important, mai ales că urmează în curând votul în Parlamentul European asupra proiectului de Directivă privind salarii minime echitabile și negocieri colective”, menționează reprezentanții Cartel Alfa.

Şefii de stat şi de guvern din statele UE promit reducerea ingalităţilor în regiune şi dezvoltarea Pilonului european al drepturilor sociale, ca element fundamental al redresării post-pandemie. Aceștia s-au reunit vineri şi sâmbătă în oraşul portughez Porto la un summit pe teme sociale, unde au adoptat o declaraţie comună în acest sens.

Sindicaliștii consideră că un alt element esențial și de impact a fost agreat în cadrul Summitului de la Porto. “Liderii europeni au fost de acord să privească dincolo de PIB ca singura măsură a succesului economic și să treacă la o abordare care să acorde prioritate bunăstării oamenilor. Sindicatele și organizațiile patronale europene au convenit asupra unui set de 14 măsuri privind bunăstarea socială, economică și de mediu concepute pentru a completa PIB-ul. Acești indicatori vor oferi o reprezentare mai bună a performanțelor economice ale unei țări și a modului în care aceasta se raportează la bunăstarea cetățenilor săi. Creșterea PIB nu înseamnă neapărat și creșterea bunăstării cetățenilor! În România știm asta foarte bine, după ani la rănd în care țara noastră a fost tigrul Europei, cu creșteri economice record, timp în care cetățenii săi au rămas la fel de precari”, transmit cei de la Cartel Alfa. „PIB-ul unei țări este un indicator slab al bunăstării cetățenilor, deoarece știm că bogăția nu se propagă în jos. O nouă modalitate de măsurare a bunăstării economice care pune oamenii înaintea profitului a fost mult timp întârziată. Acordul liderilor UE cu privire la trecerea dincolo de PIB este un pas important către crearea viziunii unei Europe sociale, așa cum a fost expusă la Porto” a declarat Liina Carr, secretar confederal al ETUC, confederația sindicatelor din Europa, prezentă la Summit.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: