Summitul de la Porto. Şefii de stat şi de guvern din statele UE promit reducerea ingalităţilor în regiune/ Mii de manifestanți au ieșit la protest, cerând acțiuni concrete

Porto, Portugalia Sursa foto: Pexels

Şefii de stat şi de guvern din statele UE promit reducerea ingalităţilor în regiune şi dezvoltarea Pilonului european al drepturilor sociale, ca element fundamental al redresării post-pandemie. Aceștia s-au reunit vineri şi sâmbătă în oraşul portughez Porto la un summit pe teme sociale, unde au adoptat o declaraţie comună în acest sens, relatează Agerpres. Printre obiectivele anunțate de Comisia Europeană se numără creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 78%, instruirea anuală a cel puţin 60% din adulţi şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor cu risc de sărăcie sau excluziune socială. În timpul summitului de la Porto însă mii de manifestanți au protestat împotriva şomajului, precarităţii locurilor de muncă şi privatizărilor, relatează presa internațională.

 

”Pe măsură ce Europa se redresează treptat după pandemia de COVID-19, prioritatea va consta în trecerea de la protejarea locurilor de muncă la crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea calităţii acestora, întreprinderile mici şi mijlocii (inclusiv întreprinderile sociale) jucând un rol-cheie în acest scop”, se arată într-unul din cele 13 puncte ale ”Declaraţiei de la Porto”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale va fi esenţială pentru a se asigura crearea de locuri de muncă mai numeroase şi de mai bună calitate pentru toţi, în cadrul unei redresări favorabile incluziunii. În acest sens, ar trebui asigurat progresul activităţilor relevante cu sau fără caracter legislativ de la nivelul UE şi al statelor membre”, au convenit liderii europeni.

Acest pilon este o compilaţie de 20 de principii asupra egalităţii de şanse şi de acces pe piaţa muncii, condiţiilor de muncă juste şi protecţia socială, adoptate în anul 2017 la un alt summit european social, dar care nu au avut nicio dezvoltare concretă.

Pentru a transpune aceste principii în realitate, Comisia Europeană a prezentat în luna martie un plan de acţiune cu trei obiective concrete şi alte măsuri vor fi prezentate în anii următori. Cele trei obiective sunt: creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 78%, instruirea anuală a cel puţin 60% din adulţi şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor cu risc de sărăcie sau excluziune socială.

Referindu-se la planul de redresare, Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro şi axat pe investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, declaraţia de la finalul summitului menţionează că ‘în contextul accelerării tranziţiei verzi şi a celei digitale, aceste investiţii europene masive şi reformele asociate lor vor plasa în mod ferm Uniunea şi statele sale membre pe calea reformei în vederea unei redresări echitabile, durabile şi reziliente”.

”Vom plasa educaţia şi competenţele în centrul acţiunii noastre politice. Tranziţia verde şi cea digitală vor oferi oportunităţi enorme pentru cetăţenii europeni, dar şi numeroase provocări, care vor necesita mai multe investiţii în educaţie, formare profesională, învăţarea pe tot parcursul vieţii, în perfecţionare şi în recalificare, astfel încât să se stimuleze tranziţia profesională către sectoare în care cererea de forţă de muncă este în creştere”, promit liderii europeni.

”Vom acorda prioritate acţiunilor de sprijinire a tinerilor, care au fost deosebit de afectaţi de criza provocată de pandemia de COVID-19”, se mai notează în textul declaraţiei. ”Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării şi vom depune eforturi active pentru a elimina disparitatea de gen în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, precum şi pentru a promova egalitatea şi echitatea pentru fiecare individ din societatea noastră”, se mai arată în ”Declaraţia de la Porto”.

Liderii europeni au susţinut ideea ca Bruxellesul să monitorizeze progresele în aplicarea Pilonului european al drepturilor sociale prin Semestrul European, un mecanism al UE de coordonare a politicilor economice şi sociale ale statelor membre.

 

Proteste.  Acest summit european este o dezamăgire”

În timp ce liderii europeni erau reuniţi la summitul informal în urma căruia au promis o Europă mai socială post-pandemie, mii de persoane manifestau în acest oraş portughez împotriva şomajului, precarităţii locurilor de muncă şi privatizărilor, relatează AFP. ”Dacă ei (liderii UE n.red) au preocupări sociale, nu de un summit este nevoie, ci de acţiuni concrete pe teren. Companiile, ştim că ele nu au preocupări sociale”, îi spune reporterului France Presse un participant la protest, Telmo Silva, relatează Agerpres. Afectat de o concediere colectivă după închiderea unei rafinării portugheze, bărbatul de 36 de ani reproşează fostului său angajator, grupul energetic portughez Galp, că ”profită de tranziţia energetică pentru a elimina locuri de muncă şi a reduce din salariile şi drepturile angajaţilor”.

”Lucrătorii consideră că lipsesc răspunsurile necesare. Trebuie luptat împotriva acestei politici a salariilor mici, precarităţii şi deteriorării serviciilor publice”, explică Isabel Camarinha, secretar general al Confederaţiei generale a lucrătorilor portughezi (CGPT), care a organizat protestul desfăşurat sâmbătă şi la care conform poliţiei portugheze au participat circa 3.000 de persoane.

”Acest summit european este o dezamăgire. El s-a terminat cu o serie de intenţii bune, dar fără nicio măsură concretă”, constată lidera partidului portughez Blocul de stânga (stânga radicală), care s-a alăturat manifestaţiei după ce a participat la un ”contra-summit” împreună cu alţi lideri ai stângii antiliberale europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: