Muncitorii din industria germană vor primi majorări salariale de 8,5% în cadrul unui acord pe doi ani / Angajatorii vor mai da bani și pentru atenuarea efectului inflației foarte mari

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Cel mai mare sindicat industrial din Germania a ajuns vineri la un acord cu angajatorii privind un acord de salarizare prin care milioane de lucrători vor primi majorări salariale în valoare totală de 8,5% pe parcursul a doi ani, precum și plăți unice menite să atenueze efectul inflației foarte mari, scrie AP.

Sindicatul IG Metall și angajatorii au ajuns la un compromis în sud-vestul landului Baden-Wuerttemberg, o regiune industrială cheie. În Germania, acordurile salariale sunt de obicei stabilite în cadrul unor negocieri între organizațiile patronale și sindicate care acoperă un întreg sector, iar un acord încheiat într-o regiune este în general aplicat la nivel național.

IG Metall negociază, printre altele, pentru lucrătorii din industriile auto și de mașini, reprezentând în total peste 3,8 milioane de lucrători.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sindicatul a cerut inițial o creștere salarială de 8% și un acord pe un an. A formulat prima dată această cerere la începutul lunii iulie; de atunci, rata anuală a inflației din Germania a crescut de la 7,6% la 10,4%.

În cea de-a cincea rundă de negocieri, ambele părți au convenit asupra unor majorări de 5,2% în iunie anul viitor și alte 3,3% în mai 2024. Pe lângă acestea, lucrătorii vor primi plăți unice de 1.500 de euro (1.550 de dolari) la începutul anului 2023 și alte 1.500 de euro un an mai târziu.

Cancelarul german OIaf Scholz, care a căutat să găsească modalități de a aborda, împreună cu sindicatele și angajatorii, impactul creșterii prețurilor, prevenind în același timp o spirală inflaționistă, a dorit să promoveze astfel de plăți neimpozabile de până la 3.000 de euro.

“Am reușit, într-o perioadă extrem de dificilă, să degrevăm în mod apreciabil angajații, să stabilizăm în mod durabil veniturile și să consolidăm puterea de cumpărare”, a declarat președintele IG Metall, Joerg Hofmann, într-un comunicat. El a susținut că acordul va consolida economia germană, care se așteaptă să se restrângă anul viitor.

Negociatorul șef al asociației patronale Suedwestmetall, Harald Marquardt, a declarat că rezultatul este acceptabil, dar “cu siguranță dureros în multe puncte și absolut la limita a ceea ce majoritatea membrilor noștri consideră că este sustenabil”. El a spus că angajatorii au fost de acord în parte din cauza necesității de a evita grevele într-o situație deja incertă.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: