Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat vineri că este “îngrijorătoare” suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnalişti şi l-a atenţionat pe proprietarul reţelei de socializare, Elon Musk, că “în curând” vor exista sancţiuni ce vor putea fi aplicate în cadrul oii legislaţii europene, potrivit AFP.
“Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul executivului european.
Ea a reamintit că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, “cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale”.
“Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a spus ea.
Vera Jourova a mai afirmat că Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în prezent în discuţie şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media, va întări legislaţia europeană.
Twitter a suspendat joi conturile mai multor jurnalişti care relatau despre reţeaua de socializare şi despre noul său proprietar, Elon Musk. Printre ei se numără angajaţi ai unor instituţii media precum CNN, New York Times sau Washington Post, alţii fiind jurnalişti independenţi.
Legea privind serviciile digitale (DSA), un regulament istoric intrat în vigoare în noiembrie, impune o listă lungă de reguli pentru platforme în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.
Cele mai mari platforme online (peste 45 de milioane de utilizatori în UE), precum Twitter, vor trebui să aplice această legislaţie “spre vara lui 2023”.
Aceşti mari actori vor fi plasaţi direct sub supravegherea Comisiei Europene, care va putea să le aplice amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau chiar interdicţia de a opera în UE în caz de infracţiuni grave repetate.
La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, l-a avertizat deja pe Elon Musk că va trebui “să îşi intensifice semnificativ eforturile” pentru a se conforma regulilor UE, după anunţul făcut de această reţea de socializare privind restabilirea în masă a conturilor interzise şi sfârşitul luptei împotriva dezinformării privind COVID.
Thierry Breton a reamintit atunci că şeful Twitter s-a angajat în mai să se conformeze noii legislaţii europene.
La rândul său, ministerul german de Externe a postat vineri pe Twitter capturi de ecran ale conturilor jurnaliștilor suspendate de Twitter, avertizând platforma că ministerul are o problemă cu mișcările care pun în pericol libertatea presei, scrie Reuters.
“Libertatea presei nu poate fi pornită și oprită după bunul plac”, a scris ministerul pe contul său oficial de Twitter. “Jurnaliștii de mai jos nu mai pot să ne urmărească, să comenteze și să critice. Avem o problemă cu asta, @Twitter”.
Twitter nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Autoritățile de reglementare germane fac deja presiuni asupra instituțiilor guvernamentale pentru a nu mai posta anunțuri exclusiv pe platformele private, promovând alternative precum rețeaua de socializare nou apărută Mastodon. Este o rețea administrată de o organizație non-profit, este gratuită și se bazează pe software open-source.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul monitorizează cu îngrijorare crescândă evoluțiile de pe platforma Twitter.
Twitter a suspendat, de asemenea, contul rețelei Mastodon, iar încercările de a face legătura cu conturile Mastodon în tweet-uri au declanșat frecvent mesaje de eroare vineri.
Înregistrările de noi utilizatori ai rețelei Mastodon au urcat până la 4.000 pe oră vineri dimineață, de patru ori mai mult decât rata înregistrată în ultima săptămână. Dar, cu aproximativ 8,5 milioane de utilizatori înregistrați, Mastodon este încă un peștișor în comparație cu Twitter, care are o jumătate de miliard de utilizatori.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a răspuns, de asemenea, la întrebările legate de suspendarea jurnaliștilor, afirmând că platformele de socializare trebuie să găsească un echilibru între protecția utilizatorilor și păstrarea libertății de exprimare.