Afluxul de ruși duce la creșterea prețurilor pe piața imobiliară din Dubai (BBC)

Dubai imobiliare Sursă foto: Unsplash

Chiriile medii din Dubai au crescut cu 36% anul trecut, potrivit agenției imobiliare Betterhomes, arată o analiză BBC. Prețurile apartamentelor au crescut cu 35% în 2022 față de 2020, vârful pandemiei, în timp ce prețurile vilelor au crescut cu peste 50% în aceeași perioadă, potrivit agenției imobiliare Savills. Numerarul rusesc a fost cel mai mare factor care a determinat creșterea cererii de proprietăți imobiliare.

Nu doar cei care caută vile se confruntă cu provocări. Chiriile au crescut în toate segmentele, inclusiv în apartamente. Costurile ridicate ale chiriilor agravează o criză a costului vieții pentru expatriații care reprezintă coloana vertebrală a economiei țării. Aproape 90% din cei aproximativ 10 milioane de locuitori ai EAU sunt cetățeni străini.

Cererea actuală de pe piață i-a scos din buzunar pe unii chiriași, precum Waquar Ansari, obligându-i să se mute din Dubai în emiratul vecin Sharjah, unde chiriile sunt mai mici. Waquar și familia sa stăteau într-un apartament cu un dormitor în sudul Dubaiului, plătind 9.500 de dolari (7.750 de lire sterline) pe an. Când contractul de închiriere urma să expire luna trecută, proprietarul a vrut să mărească chiria cu aproximativ 3.000 de dolari. Inițial a căutat un nou apartament în aceeași localitate, dar chiriile crescuseră cu peste 40%.

“Eram dispus să plătesc cu 10-15% mai mult, așa că am verificat și alte localități din Dubai, dar nu am găsit niciun apartament decent în această gamă de prețuri. Singura opțiune a fost să mă mut în Sharjah”, spune el.

Pe piața actuală, cererea depășește oferta, potrivit directorului general al grupului Betterhomes, Richard Waind, care locuiește în Dubai.

“Sunt mult mai mulți oameni care vin în Dubai în comparație cu proprietățile care sunt disponibile în zonele în care doresc să locuiască. Există o lipsă de ofertă pe piață care duce la creșterea chiriilor”, spune el.

În Dubai, legile anti-price-gouging – creșterea prețului la niveluri nedrepte – permit proprietarilor să mărească chiria pentru chiriașii existenți cu maximum 20%. De asemenea, proprietarii nu pot evacua chiriașii fără un motiv întemeiat.

Cu toate acestea, mulți chiriași, care nu au dorit să fie numiți, au declarat pentru BBC că au primit notificări de evacuare de la proprietari care au spus că vor să se mute ei înșiși în apartament. Dar acești chiriași au susținut că acesta era doar un pretext și că proprietarii voiau de fapt să închirieze din nou apartamentele la un preț mai mare.

Dar nu doar chiriile au atins niveluri record – și prețul de cumpărare a unei proprietăți a crescut substanțial.

Prețurile apartamentelor au crescut cu 35% în 2022 față de 2020, vârful pandemiei, în timp ce prețurile vilelor au crescut cu peste 50% în aceeași perioadă, potrivit agenției imobiliare Savills.

Numerarul rusesc a fost cel mai mare factor care a determinat creșterea cererii de proprietăți imobiliare, atât în ceea ce privește cumpărarea, cât și închirierea, de la izbucnirea războiului din Ucraina anul trecut, potrivit lui Katie Burnell, director asociat la Savills Middle East, cu sediul în Dubai.

Acesta a apărut ca un paradis pentru rușii bogați, inclusiv oligarhi, miliardari și fondatori de start-up-uri. Mulți tineri cetățeni ruși s-au mutat, de asemenea, în orașul strălucitor în căutarea unor noi oportunități de angajare.

De asemenea, mai multe firme multinaționale și-au relocat personalul din Rusia în Dubai.

n general, rușii au fost anul trecut cei mai mari investitori internaționali în sectorul imobiliar din Dubai.

“Există o mulțime de restricții pentru ruși în ceea ce privește locul unde pot locui sau cumpăra proprietăți. Ei nu se confruntă cu astfel de probleme în EAU. Aici au reușit să facă afaceri și să funcționeze din punct de vedere financiar”, spune dna Burnell.

“Din cauza acestei comodități, ei chiar nu se concentrează asupra prețului pe piața imobiliară și sunt dispuși să plătească prețul.”

Nu există niciun raport care să precizeze cifrele exacte, dar se estimează că sute de mii de persoane au părăsit Rusia de când a început războiul.

Potrivit unui raport al Forbes Russia, 700.000 de cetățeni ruși au părăsit țara de când președintele Putin a ordonat mobilizarea parțială, sau chemarea la serviciul militar, în septembrie anul trecut. Kremlinul a negat cifrele prezentate în articol.

Emiratele Arabe Unite au adoptat o poziție neutră de la începutul conflictului din Ucraina. Nu a impus sancțiuni Rusiei și nici nu a criticat invazia acesteia în Ucraina. Oferă vize rușilor nesancționați, în timp ce multe țări occidentale le-au restricționat.

Luna trecută, Banca Centrală a EAU a emis, de asemenea, o licență pentru ca banca rusă MTS să înceapă operațiunile. Cetățenii ruși se confruntau cu dificultăți în deschiderea de conturi bancare în EAU și în transferul de bani în această țară din cauza sancțiunilor occidentale impuse multor bănci rusești.

De la pandemie, EAU au introdus mai multe opțiuni noi de viză pe termen lung, eliminând necesitatea de a avea un sponsor – ceea ce a contribuit la atragerea unui val enorm de investitori, lucrători la distanță și antreprenori în țară, creând mai multe oportunități de angajare.

Modul în care țara a gestionat pandemia a jucat, de asemenea, un rol esențial în sporirea atractivității sale și în atragerea de investitori din diverse țări. Dubai a deschis turismul și a ușurat restricțiile în 2020, în timp ce majoritatea țărilor din Europa erau încă sub izolare.

Dubaiul a înregistrat anul trecut peste 86.000 de tranzacții de vânzare de locuințe, depășind recordul anterior de 80.000 din 2009.

Proprietăți în valoare de aproximativ 56,6 miliarde de dolari au fost vândute anul trecut, cu aproape 80% mai mult decât în 2021.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *