AFP: Un centru din România explorează cel mai puternic laser din lume

eli np Măgurele

În camera de control a unui centru de cercetare din România, inginerul Antonia Toma activează cel mai puternic laser din lume, care promite progrese revoluționare în toate domeniile, de la sectorul sănătății până la cel spațial, scrie France24, citând AFP.

Laserul de la centrul din apropierea capitalei României, București, este operat de compania franceză Thales, care folosește invenții premiate cu Nobel.

Francezul Gerard Mourou și canadianca Donna Strickland au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică 2018 pentru că au exploatat puterea laserelor pentru instrumente avansate de precizie în chirurgia corectivă a ochilor și în industrie.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Fasciculele ascuțite de lumină laser ne-au oferit noi oportunități de aprofundare a cunoștințelor noastre despre lume și de modelare a acesteia”, se arată în citatul Academiei Nobel.

În centru, în fața unui perete de ecrane pe care sunt afișate raze de lumină, Toma verifică o serie de indicatori înainte de a începe numărătoarea inversă.

De cealaltă parte a geamului, rânduri lungi de cutii roșii și negre adăpostesc două sisteme laser.

„Nu voi minți. Din când în când, lucrurile pot deveni puțin stresante”, a declarat Toma, în vârstă de 29 de ani, pentru AFP, în timpul unei vizite recente a presei la fața locului.

„Dar este, de asemenea, foarte vesel să lucrezi aici. Și suntem foarte fericiți că avem rezultate”, deoarece echipe de cercetători internaționali vin la centru, a adăugat ea.

„O odisee incredibilă”

Laureatul premiului Nobel Mourou a mărturisit că a fost „foarte emoționat” de „odiseea sa incredibilă” – din Statele Unite, unde a petrecut 30 de ani, până la realizarea acestui proiect în Europa.

Acesta a luat naștere în anii 2000, în urma proiectului ELI de infrastructură al Uniunii Europene.

„Pornim de la o mică sămânță luminoasă cu foarte, foarte puțină energie, care va fi amplificată de milioane și milioane de ori”, a declarat Mourou, în vârstă de 79 de ani, încercând să dea o idee despre „pasul uriaș făcut”, despre „puterile fenomenale” obținute.

Oamenii de știință au făcut mereu presiuni pentru a crea lasere mai puternice. Până la mijlocul anilor 1980, însă, ei s-au lovit de un zid, deoarece nu au putut crește puterea fără a distruge ceea ce amplifica fasciculul.

Atunci Mourou și studentul său de atunci, Strickland, au inventat o tehnică numită Amplificare cu impulsuri „chirpate” (CPA), care a reușit să crească puterea, păstrând în același timp intensitatea în siguranță.

Aceasta funcționează prin întinderea în timp a unui impuls laser ultra scurt, amplificarea acestuia și strângerea lui din nou, creând cele mai scurte și mai intense impulsuri laser pe care lumea le-a văzut vreodată.

Acesta a fost deja aplicat în chirurgia corectivă a ochilor, dar a deschis și calea pentru ca oamenii de știință să continue să împingă limitele puterii laserului.

„Vom folosi aceste impulsuri ultraintensive pentru a produce acceleratoare de particule mult mai compacte și mai puțin costisitoare” pentru a distruge celulele canceroase, a declarat Mourou.

Vremea laserului

Alte aplicații posibile includ tratarea deșeurilor nucleare prin reducerea duratei radioactivității acestora sau curățarea resturilor care se acumulează în spațiu, a adăugat el.

Pentru Mourou, așa cum secolul trecut a fost cel al electronului, secolul XXI va fi cel al laserului.

Dimensiunea operațiunii de la centrul de cercetare este amețitoare.

Sistemul este capabil să atingă un vârf de 10 petawați (10 la puterea a 15 wați) pentru un timp foarte scurt, de ordinul unei femtosecunde (o milionime de miliardime de secundă).

A fost nevoie de „450 de tone de echipamente” – instalate cu grijă – pentru a obține un „nivel excepțional de performanță”, a declarat Franck Leibreich, directorul general al soluției laser la Thales.

Clădirea de înaltă tehnologie care găzduiește centrul a costat 320 de milioane de euro (350 de milioane de dolari), finanțată în principal de UE.

Thales o cataloghează drept cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea științifică din România.

Între timp, țări precum Franța, China și Statele Unite avansează deja propriile proiecte de fabricare a unor lasere și mai puternice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: