Alegeri istorice în Turcia: Primele rezultate parțiale. Presa turcă: Contracandidatul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, nu a ştiut să exploateze politic grava criză economică

turcia alegeri sursa foto: Adem ALTAN / AFP (Recep Erdogan) & OZAN KOSE / AFP (Kemal Kilicdaroglu)/ Colaj G4Media

Secţiile de votare s-au închis în Turcia, votarea a încetat, iar numărarea voturilor a început, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care reprezentantul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu îl înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, relatează Daily Sabah şi agenția de stat Anadolu, citate de News.ro.

Turcii își aleg, duminică, președintele pentru următorii cinci ani și au de ales între Recep Tayyip Erdogan (70 de ani, AKP) și Kemal Kilicdaroglu (CHP, 75 de ani). Erdogan pleacă din postura de favorit, în timp ce Kilicdaroglu vorbește despre ”ultima șansă de ieșire din groapa neagră” a președintelui în funcție. Totuși, este prima dată când Erdogan ajunge în turul doi. În primul tur, președintele a obținut 49,5% din voturile alegătorilor (27 milioane de voturi), iar Kilicdaroglu a obținut 44,9% din opțiunile electoratului (24,5 milioane voturi), conform G4Media. Balanța va fi înclinată de voturile candidatului de pe locul trei, Sinan Ogan, care a obținut un scor nesperat de mare, 5,2%, și a anunțat deja că îl susține pe Recep Erdogan.

Primele rezultate parțiale în Turcia: Erdogan conduce cu 57,09%, Kilicdaroglu – 42,9%, la numărarea a 42,8% din urne, anunță agenția de stat Anadolu/ Agenția Anka, apropiată de opoziție, dă un avans pentru Kilicdaroglu, conform G4Media.

Peste 64.1 milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1.92 milioane de persoane au votat în străinătate conform datelor prezentate de Daily Sabah şi agenția de stat Anadolucitate, citate de News.ro.

În total, 191.885 de urne au fost folosite în întreaga ţară.

Turcii şi-au ales noul preşedinte, între Recep Tayyip Erdoğan, candidat la un nou mandat, şi reprezentantul opoziţiei Kemal Kılıçdaroğlu.

Ei au votat în străinătate până miercuri.

Turul întâi al scrutinului prezidenţial a avut loc în urmă cu două săptămâni, la 15 mai, în paralel cu alegeri parlamentare.

Alianţa Poporului a lui Erdogan a obţinut o majoritate în Parlament, după o înfruntare cu Alianţa Nţaiunii, din care fac parte şase partide de opoziţie.

Recep Tayyip Erdogan, considerat favorit, aflat de 20 de ani la putere, şi Kemal Kiliçdaroglu le propun celor peste 60 de milioane de alegători două viziuni diferite ale Turciei în aceste alegeri istorice – stabilitatea cu riscul autocraţiei ale hiperpreşedintelui în exerciţiu, în vârstă de 69 de ani, un islamo-conservator, sau întoarcerea la o ”democraţie liniştită” a fostului funcționar, în vârstă de 74 de ani.

Erdogan, un fost primar al Istanbului şi un musulman religios, a obţinut în primul tur 49,5% dintre voturile exprimate, o susţinere largă, în pofida inflaţiei, din partea unei majorităţi conservatoare a turcilor.

El a fost ales inclusiv în zonele devastate de cutremurul de la 6 februarie, soldat cu cel puţin 50.000 de morţi şi trei milioane de deplasaţi.

Kiliçdaroglu, un ”demokrat dede” (”bunic democrat”, în turcă), cum se prezintă acest economist cu părul alb şi ochelari, nu a ştiut să exploateze politic grava criză economică care afectează gospodăriile şi tinerii.

Preşedintele CHP; partidul lui Mustafa Kemal Atatürk, care a fondar Republica turcă, a promis ”întoarcerea primăverii” şi a regimului parlamentar, independenţa presei şi a justiţiei.

”Ne-am săturat de opresiunea regimului şi de politica sa”, declara sâmbătă, la Ankara, Ugur Barlas, în vârstă de 39 de ani, care urma să voteze cu opozantul şi ”schimbarea”.

Însă Kiliçdaroglu, care a obţinut 45% dintre voturile exprimate în primul tur, este considerat un outsider.

În pofida susţinerii partidului prokurd HDP, el era creditat în sondaje cu cinci puncte procentuale în urma lui Erdogan, care are deja o majoritate în Parlament.

După ce a votat la Ankara, candidatul opoziţiei şi-a îndemnat ”concetăţenii să voteze pentru a se debarasa de un regim autoritarist”.

”Pentru ca o democraţie adevărată şi libertatea să ajungă în ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritarist, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kiliçdaroglu.

El i-a îndemnat să rămână pregătiţi, în apropierea urnelor, după încheierea votului, ”pentru că aceste alegeri se desfăşoară în condiţii foarte dificile”.

”S-au proferat tot felul de defăimări şi de calomnii, dar am încredere în bunul simţ al cetăţenilor. Democraţia va veni sigur în această ţară, va veni libertatea”, i-a asigurat el pe partizanii săi, adunaţi în faţa secţiei de votare, care l-au aplaudat la ieşirea de la vot.

Împotriva acestui bărbat discret, un alevit, o ramură a islamului considerată eretică de către sunniţii radicali, Recep Tayyip Erdogan şi-a multiplicat mitingurile şi s-a sprijinit pe modificările pe care le-a făcut în ţară de când s-a instalat la putere, ca premier, în 2003, iar apoi ca preşedinte, din 2014.

Erdogan, care a crescut salariul minim în trei rânduri în decurs de un an, şi-a multiplicat ”generozitatea” în timpul campaniei prezidenţiale şi le-a promis burse gratuite studenţilor aflaţi în doliu după cutremur.

Duminică este ”o zi specială pentru noi toţi”, a declarat el sâmbătă.

”Vremea loviturilor de stat şi a juntelor a apus”, a tunat el.

Într-una dintre ultimele sale vizite din campanie, el s-a dus, sâmbătă, la mormântul modelului său în politică, un fost premier islamo-naţionalist, Adnan Menderes, destituit şi apoi spânzurat de către militari, în 1961.

Acest tur doi are loc la exact zece ani de începutul marilor manifestaţii de la Gezi, care s-au extins de la Istanbul în întraga ţară.

Acest prim val al contestării lui Erdogan a fost reprimat dur.

Rezultatul scrutinului este aşteptat duminică seara, şi este urmărit atent de către aliaţii Turciei, mai ales cei din NATO, notează agențiile turcești citate de News.ro.

sursa foto: Adem ALTAN / AFP (Recep Erdogan) & OZAN KOSE / AFP (Kemal Kilicdaroglu)/ Colaj G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *