Analiză. Antreprenorii din Construcții se așteaptă la scăderi de 10-25% în ceea ce privește investițiile/ Sectorul cu cel mai mare potențial: Infrastructura

Autostrada Transilvania UMB Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

Peste 40% dintre antreprenorii generali în construcții care au răspuns unui chestionar aplicat de compania IBC Focus au declarat că preconizează scăderi între 10 și 25% în dreptul investițiilor din domeniul de construcții din România, pe fondul războiului din Ucraina și în actualul context dificl de piață. Datele, transmise pentru Economedia, au fost colectate în prima jumătate a anului și publicate alături de clasamentul Top 100 Antreprenori în Construcții, realizat de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Există însă un domeniu în care constructorii se așteaptă la activitate susținută: trei sferturi dintre antreprenorii din Construcții consideră că în domeniul infrastructurii va crește volumul de muncă.

Aproximativ 41% dintre cei 110 antreprenori generali în construcții care au răspuns chestionarului aplicat de IBC Focus au declarat că preconizează scăderi între 10 și 25% în dreptul investițiilor din domeniul de construcții din România, pe fondul majorărilor de prețuri și a situației actuale din Ucraina. “Este o statistică destul de îngrijorătoare pentru perioada următoare, având în vedere că acestea nu sunt singurele probleme cu care se confrunta sectorul de construcții”, noteză analiza.

De asemenea, 19% dintre specialiști au declarat că preconizează o scădere de peste 25%, în timp ce alți 14% au optat pentru scăderi de sub 10 puncte procentuale. Doar 13% au declarat ca situația investițiilor în sectorul de construcții din România va rămâne la fel. Doar un procent de sub 2% consideră că piața va vedea creșteri de peste 25%. Restul au avut păreri împărțite, cu creșteri între 10 și 25 de puncte procentuale sau până în 10 puncte procentuale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
Sursa: IBC Focus

Miza pe infrastructură

Juctătorii din piață consideră că infrastructura reprezintă sectorul cu cel mai mare potențial. 74% dintre antreprenorii chestionați în cadrul unui studiu au ales sectorul de infrastructură drept unul din top 3 domenii de la care se așteaptă la creșteri în ceea ce privește volumul de muncă în următoarele 12 luni în România.

“Nu este un lucru surprinzător, având în vedere că acest sector s-a aflat în fruntea clasamentului și în anii anteriori. Antreprenorii generali din sectorul construcțiilor așteaptă în continuare deblocarea unor proiecte majore de infrastructură care ar putea oferi numeroase oportunități, dar și a fondurilor publice puse la dispoziție de către autorități”, menționează reprezentanții IBC Focus.

Aici se gestionează sume mari de bani. De altfel, analiza pieței din prima jumătate a anului arăta că, deși sectorul rezidențial a fost domeniul cu cele mai multe proiecte, lucrările de infrastructură și utilități reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc.

Constructorul care domină piața:

Umbrărescu a ajuns la contracte de 9 miliarde de lei. Ministrul Grindeanu: UMB, cel mai important constructor care lucrează pentru CNAIR

Consultanții spun că o bună parte dintre antreprenori au înclinat în ultimele 12 luni spre zona proiectelor publice, care au devenit mult mai sigure, în contextul problemelor actuale existente în sector.

La o distanță considerabilă, cu doar 50% dintre răspunsuri, regăsim sectorul Industrial. Acest domeniu a fost unul de interes și în edițiile anterioare, în special datorită creșterii de care a avut parte după izbucnirea pandemiei. “Pe fondul creșterii exponentiale în materie de comenzi online, a venit și cererea pentru spații de depozitare mai mari și mai ușor accesibile. Totodată, vorbim despre creșteri și în ceea ce privește sectorul de fabrici și chiar depozite de materiale. Vorbim despre adaptare la condițiile actuale, iar creșterile de prețuri accentuate și lipsurile existente îi forțează pe antreprenori să regândească parcursul de aprovizionare și să își creeze singuri alternative care să nu ducă la stoparea muncii pe șantiere”, notează consultanții.

Locul 3 în topul preferințelor este reprezentat de Construcțiile sociale, un sector din nou bazat pe investiții publice, care a fost menționat de peste 40,91% dintre respondenți ca domeniu de interes. În imediată apropiere găsim utilitățile (38%).

La polul opus, cu cea mai mică rată de selecție, se află sectorul birourilor și clădirile comerciale. “Efectul pandemiei își spune cuvântul și plasează la coadă clasamentului un domeniu care genera în trecut atât venituri, cât și șantiere impresionante. Trecerea înspre work-from-home și schimbările importante care au rămas inclusiv după perioada de restricții i-au determinat pe antreprenorii să își regândească strategiile”, arată analiza. Doar 7 companii dintre cele chestionate au declarat că văd oportunități în domeniu.

Sursa: IBC Focus

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: