Analiză Bloomberg: Toamna blândă din Europa reduce presiunea asupra depozitelor de gaze. Prețul gazelor naturale a scăzut, dar rămâne cu 80% mai mare decât anul trecut

toamna sursa foto: Dreamstime

Europa se așteaptă la o lună noiembrie blândă, ceea ce va reduce presiunea asupra depozitelor de gaze naturale, în condițiile în care criza energetică din regiune restricționează livrările înainte de iarnă, notează Bloomberg.

Previziunile pe termen lung ale companiilor de prognoză Maxar Technologies și Marex nu indică perioade reci pentru această lună – o ușurare pentru gospodăriile îngrijorate de costul încălzirii și pentru guvernele dornice să păstreze stocurile de gaze naturale în urma prăbușirii ofertei rusești.

“În ceea ce privește cererea de energie, începutul cald al lunii noiembrie ar fi un semn binevenit, având în vedere starea actuală a energiei la nivel mondial”, a declarat Matthew Dross, meteorolog la Maxar. “Cu toate acestea, nu pot fi excluse episoade ocazionale de aer rece pentru luna noiembrie și pentru sezonul de iarnă 2022-2023 în ansamblu.”

Prețurile europene la gaze au scăzut semnificativ de la vârful atins în luna august, dar sunt încă cu aproximativ 80% peste nivelurile din anul trecut. Creșterile de pe piață au dus la creșterea costurilor pentru consumatori și industrie, mulți dintre ei pregătindu-se pentru facturi de iarnă care vor face apă la ochi.

Urmează săptămâni călduroase

Temperaturi “puternic peste normal” sunt așteptate la începutul lunii noiembrie, în timp ce vremea blândă va continua pe tot parcursul lunii, potrivit Maxar’s Dross. Alți meteorologi au sugerat o posibilă revenire la temperaturi medii în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Prețurile europene la gaze au scăzut marți, pe fondul întârzierii sezonului de încălzire, prețurile futures de referință scăzând cu până la 5,5%. 

Toamna în Europa a fost deja neobișnuit de caldă pentru acest sezon, luna octombrie înregistrând cel mai mic număr de “zile cu nevoie de încălzire” din 2000 încoace, a declarat Dross. Acest lucru a ajutat la menținerea gazului în instalațiile de depozitare, care sunt acum pline în proporție de aproximativ 95% pe întregul continent, cu cele din Germania peste țintă, cu aproape 99%.

Serviciul național de prognoză din Germania, Deutscher Wetterdienst, a declarat că vremea caldă din această țară va continua, în timp ce serviciul meteorologic din Franța consideră, de asemenea, că temperaturile mai ridicate decât în mod obișnuit vor persista. În Marea Britanie, șansele unei ierni mai reci decât în mod normal sunt în creștere, deși cel mai probabil scenariu rămâne o iarnă medie până în ianuarie, a declarat Met Office din Marea Britanie.

Stocuri de gaz natural lichefiat în depozite plutitoare

Cererea de gaze naturale mai mică decât se aștepta și prețurile în scădere – împreună cu capacitatea limitată de a găzdui încărcăturile de gaz natural lichefiat care sosesc – au declanșat deja o utilizare mai mare a depozitării plutitoare. Comercianții la nivel mondial își păstrează încărcăturile de GNL pe nave pentru mai mult timp – cu volume record pe mare în octombrie – în așteptarea unor prețuri mai mari mai târziu în sezon.

“Transportatorii de GNL cu o valoare estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari stau în prezent la coadă pentru a-și descărca încărcătura”, a declarat Alexandre Fierro, meteorolog senior și analist de cercetare la Marex din Londra.

O lună noiembrie călduroasă ar fi departe de a rezolva problemele energetice ale Europei, dar un început întârziat al sezonului de încălzire ar oferi cel puțin un oarecare spațiu de manevră factorilor de decizie. Iar dacă regiunea va fi scutită de un îngheț puternic în această iarnă – așa cum au prezis oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service – consumatorii ar putea primi un răgaz binevenit din cea mai gravă criză a costului vieții din ultimele decenii.

Cu toate acestea, observă Bloomberg, o astfel de vreme neobișnuit de blândă ridică temeri cu privire la schimbările climatice.

 

sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *