Analiză. Cum se va descurca piața construcțiilor în fața crizei forței de muncă și a scumpirii materialelor de construcții?

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

Creșterea explozivă a prețurilor la materialele de construcție este una din problemele cu impact major și dinamică accelerată pe piața de profil. Cu creșteri și de 100% la unele materiale de construcție și de o majorare medie de 40%-50% în ultimele luni, cum materia primă reprezintă în orice construcție circa jumătate din investiție, impactul global asupra proiectelor ajunge la o creștere de 20%-25%.

„Este o situație care a scos la lumină vidul legislativ privind actualizarea prețurilor din contractele de achiziție publică și a condus amenințător la ideea blocării activității din șantiere. Recent, au fost făcute demersuri privind această aliniere a prețurilor la realitatea curentă, iar noi, ca industrie, ne declarăm încă o dată deschiderea față de autorități pentru a ajunge la cea mai eficientă formulă”, spune Cătălin Vișan, Director Executiv al companiei de construcții Concelex.

Iar acesta arată că adevăratul aport al autorităților arătat sectorului construcțiilor este vital abia acum, în această perioadă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Construcțiile au fost unul din puținele sectoare care au funcționat fără sincope anul trecut, dar efectele pandemiei la nivel de industrie sunt unele cu efect întârziat. Pandemia nu a închis șantierele din România, ba din contră. Construcțiile, alături de IT, au fost singurele care au contribuit la Produsul Intern Brut, conform datelor INS, în condițiile în care, la nivel european, rezultatele indică o scădere a activității în anul declanșării pandemiei”, susține Cătălin Vișan.

Ce a făcut Guvernul român pentru atenuarea problemei prețurilor materialelor de construcții? A adoptat OG15/2021, care permite actualizarea prețurilor pentru contractele care nu au deja o clauză de reziliere.

„Investițiile noi intră însă sub semnul întrebării în contextul în care antreprenorii generali vor fi rezervați în a participa la licitații, conștienți fiind că nu pot întocmi oferte concrete și competitive pentru investiții la care bugetul este, de la început, depășit. În plus, studiile de fezabilitate sunt realizate, cel mai recent, în urmă cu 1 an, alte proiecte având la bază și studii efectuate acum 3 ani, depuse ca eligibile pentru finanțare din fonduri europene, dar automat depășite în prezent din punct de vedere buget. Companiile din construcții cunosc acest context și nu vor participa la astfel de licitații, ajungând astfel să pierdem bani europeni”, conchide Vișan.

Afectată de această scumpire, așteptată, dar foarte mare a materialelor de construcții și a transporturilor, piața construcțiilor, deși unii consideră ca va crește cu circa 10%, cele două crize, cea a forței de muncă (România ar avea nevoie de încă, cel puțin, 100.000 de muncitori în domeniu, plus cea a materialelor de construcții, la care, s-ar putea adăuga și pandemia, pot da peste cap piața, care ar putea să nu-și atingă potențialul de creștere în acest an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pai mai Razvane, cum sa se descurce ?
    Simplu : se va construi la fel de prost (in caz optimist), pe suprafete din ce in ce mai mici, si va plati doar cine isi va permite. Vor ramane multe ansamble rezidentiale fara a fi cumparate. Si atunci se vor rearanja preturile. Inca se castiga foarte bine ca si constructor dar calitatea lucrarilor e indoielnica.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.