Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu este din nou membru în Consiliul de Administraţie TAROM începând din data de 15 iunie, potrivit unui comunicat de presă al Tarom. Mandatul noilor membri este de 4 ani. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM are un nou Consiliu de Administraţie, din 15 iunie, care a fost aprobat cu majoritate de voturi în Adunarea Generală a acţionarilor.
„Numirea Consiliului de Administraţie cu mandate convenţionale, de patru ani, este o măsură care marchează intrarea în normalitate pentru activitatea companiei. De asemenea, creează premisele de stabilitate necesare pentru implementarea planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, menit să asigure TAROM un parcurs solid în respectarea angajamentelor asumate faţă de publicul călător, care beneficiază de serviciile companiei, şi faţă de instituţiile implicate în aprobarea şi verificarea Planului”, se menţionează într-un comunicat al companiei aeriene.
Astfel, au fost numiţi în funcţia de administrator în Consiliul de Administraţie TAROM: Boagiu Anca Daniela, Bârcă Iuliana Cristina, Săsărman Monica, Iordache Costin Ionuţ, Marcu Mirel Alexandru, Ursu Mihăiţă şi Idolu Iulian Daniel.
Boagiu, inginer constructor de profesie, are o carieră legată exclusiv de domeniul transporturilor. După doi ani în privat, ca asistentă de manager și diriginte de șantier la o companie italiană, ea a intrat în administrație și politică, ajungând ministru al Integrării în guvernul Tăriceanu și ministrul Tranporturilor în guvernul Boc. După căderea guvernului Boc, Boagiu a intrat într-un con de umbră și nu a mai ocupat funcții de prim-rang. Boagiu a fost numită anterior și în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), după cum scria Economedia aici.
Bârcă a fost consilier local PNL la Sectorul 1, începând cu anul 2016. Ea a fost soția lui Silviu Aurelian Grigorescu, a fost în trecut șefă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).
Mihăiţă Ursu, inginer geodez şi specialist în vânzări de ţiglă metalică (vezi aici CV), a mai ocupat atât funcţia de administrator, cât şi de director general al Tarom, fiind numit CEO pe un mandat interimar în vara anului 2020, în mandatul lui Nicolae Bode şi demis anul acesta în iunie în mandatul fostului ministru Cătălin Drulă.
Urmărind reglementările privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (OUG 109/2011), AGA a stabilit mandate de 4 ani pentru administratorii numiţi, cu o indemnizaţie fixă lunară brută în valoare de 12.500 lei, numai dacă cuantumul acesteia se încadrează în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat al companiei, precizează sursa citată.
„În perioada următoare, priorităţile companiei sunt legate de aplicarea planului de redresare pentru a asigura funcţionarea economică sustenabilă a companiei, consolidarea poziţiei TAROM în sectorul transporturilor aeriene şi oferirea de servicii de calitate pasagerilor noştri”, se subliniază în comunicat.