ANRE are buget de 33 milioane euro pentru 2022 și cheltuie 75% cu salariile angajaților

Dumitru Chirita ANRE INQUAM_Photos_Octav_Ganea Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și-a făcut bugetul pentru 2022 și prevede venituri de 166 milioane lei, din care va cheltui 124 de milioane de lei doar pentru salariile angajaților.

Din totalul veniturilor, 129,61 milioane de lei provin din taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare, subvenţiile de la bugetul de stat sunt prevăzute la 2,887 milioane de lei, iar sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020 la 15,133 milioane de lei.

În anul curent, cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 113 milioane lei, iar în 2020 acestea au fost de 110 milioane lei, după ce, în 2019, ele erau de 11 milioane lei.

Autoritatea este una dintre instituțiile care plătește printre cele mai bune salarii de la stat, la noi în țară. Cei circa 300 de angajați impart 124 milioane lei pe an, adică o medie brută de 34.000 lunar. Nu trebuie însă înțeles că angajatul obișnuit primește acesști bani. Media salarială este foarte mult ridicată de veniturile șefilor, președinte, vicepreședinți, directori. Spre exemplu, președintele ANRE primește echivalentul a circa 12.000 de euro lunar, iar vicepreședinții 9.000 de euro.  Directorii de departamente, cu sporurile de rigoare și funcție de vechime, ridică lunar de la casierie spre 20.000 de lei sau chiar mai mult.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE este autoritate administrativă sub control parlamentar, finanţată din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi functional(conform propriei descrieri a instituției), având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. ANRE are atribuții în stabilirea prețurilor de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor, a cantității de certificate „verzi” pe care trebuie să le achizționeze furnizorii, poate da amenzi firmelor ce nu respect reglementările în vigoare.

Citește și: 

Cu cât premiază România ineficiența. Studiu de caz: ANRE, agenția supradimensionată care a ratat liberalizarea pieței de energie. Comparație cu UE

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *