Agentia Națională pentru Resurse Minerale – ANRM ar urma să se desființeze în acest an, urmând a se înființa Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon – ANRMPSG, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, citată de Investenergy. Aceasta va prelua atribuțiile, bugetul, sursele de finanțare, personalul, drepturile și obligațiile de la ANRM.
ANRMPSG se va organiza și va functiona după principiile specifice unei autorități de reglementare, ca organ al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului. Autoritatea de reglementare va fi condusă de un președinte, ce va fi ajutat de doi vicepresedinți, numiți prin decizie a primului-ministru, iar actele de reglementare din competenta autorității vor fi analizate și aprobate cu titlu consultativ de către un comitet de reglementare constituit din șapte membri. O ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, precum și pentru aprobarea unor măsuri privind organizarea și functionarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale este în consultare publică.
Desființarea ANRM și reînființarea ei ca ANRMPSG nu se poate pune doar pe baza preluării unor obligații din sprectrul stocării carbonului. Guvernul ar fi putut înființa departament specializat în cadrul vechii structuri. În fapt, ar putea fi vorba de crearea de posturi noi, bine plătite. Aflăm din textul OUG citat că se dublează numărul de posturi, iar grila salarială se aliniază la nivelul celorlalte entități cu abilități de reglementare control, cum ar fi ANRM sau ANCOM. „Ei aveau o problemă mare cu salariile, nici nu găseau să angajeze oameni, au deficit de personal. Dacă se face prin lege o nouă structură, se poate umbla și la grila salarială. Dacă trec pe grila ANRE și ANCOM, deja e foarte bine”, au spus surse din piață pentru Economedia.ro.
Prin acest act normativ se propune creșterea numărului de personal al ANRMPSG de la 126 de posturi, inclusiv demnitarul, la 300 de posturi, exclusiv demnitarii, iar salarizarea urmează a se realiza la un nivel similar celorlalte autorități de reglementare – cum sunt ANRE pentru piața de energie și ANCOM pentru piața de comunicații.
„Intervenția legislativă propusă prin prezentul proiect de act normativ este determinată de necesitatea imperativă de reorganizare și consolidare administrativă a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în raport cu evoluția domeniului petrolier, în special în zona offshore, evoluția domeniului minier sub aspectul supravegherii, inspecției și controlului activităților miniere, precum și perspectiva imediată de dezvoltare a domeniului stocării geologice a dioxidului de carbon, argumentează inițiatorii actului normativ. Se precizează, de asemenea, că necesitatea de reorganizare este imperativ necesară având în vedere subdimensionarea structurală a ANRM, determinată de diminuarea drastică a numarului de personal în raport cu volumul actual de atribuții ale acesteia, cât și din perspectiva preconizată în ceea ce privește operațiunile petroliere offshore și stocarea geologică a dioxidului de carbon”, arată documentul.