Consiliul Interministerial (ministerele avizatoare) au aprobat, joi, indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Bacău – Pașcani, un pas important care apropie lansarea licitației pentru execuția celor 77 de kilometri.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ultima etapă (la nivel de Executiv) înainte de lansarea licitației estimată pentru luna iunie este aprobarea indicatorilor prin Hotărâre de Guvern.
Autostrăzile Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani, ultimele două secțiuni ale Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani, încă nu sunt lansate în licitație pentru execuție. Autostrada va avea o lungime de 77,3 km, 112 poduri, pasaje, viaducte și structuri casetate, 9 noduri rutiere, vor exista drumuri de întreținere pe stânga și pe dreapta, pe toată lungimea autostrăzii cu o lățime de 3,5 m, vor fi parcări de scurtă durată, spații pentru încărcarea autoturismelor electrice și perdele forestiere cu rol anti-înzăpezire pe aproximativ 140 ha.
Indicatorii tehnico-economici stabilesc o valoare estimată de 6,2 miliarde lei. „Sectorul de Autostradă Bacău – Pașcani (A7) este cu un pas mai aproape de construcție! Consiliul Interministerial a avizat astăzi indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Bacău – Pașcani (77 km). După ce indicatorii vor fi aprobați, prin Hotărâre de Guvern, se va putea intra în faza de avizare a Proiectului Tehnic. Finalizarea acestor etape va permite demararea procedurilor pentru lansarea în licitație a contractului de construcție efectivă a celor 77 de km ai acestui sector din Autostrada Moldovei (A7). Construcția Autostrăzii Moldovei (Ploiești – Pașcani), cu o lungime de aproximativ 320 de km, va avea un cost estimat de 25,8 miliarde de lei (fără TVA) și va fi finanțată prin PNRR”, a transmis ministrul Sorin Grindeanu.
Valoarea mare, de peste un miliard de euro se explică prin numeroasele structuri și lucrări de artă: 112 pasaje, viaducte, structuri casetate și 9 noduri rutiere.
Comisia Europeană a acceptat finanțarea autostrăzii prin PNRR atât pentru a reduce riscul de accidente rutiere pe DN 2 E85 cât și pentru că, proiectul prevede încă din faza de execuție stații pentru încărcarea mașinilor electrice (componenta verde/sustenabilitate) și perdele forestiere.
Din cele patru secțiuni ale Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani, doar primul segment, Ploiești – Buzău, este licitat și cu constructori desemnați. Pentru secțiunea Buzău – Focșani licitația a fost lansată în februarie, în timp ce, pentru cel mai lung lot, Focșani – Bacău, de 96 km, se așteaptă varianta finală a proiectului tehnic al Consitrans după observațiile CNAIR.
Pentru proiectele rutiere, jaloanele din PNRR sunt următoarele: semnarea contractelor de execuție Q4 2023, execuție a 50% din lucrări la sfârșitul anului 2024 și recepția lucrărilor Q4 din 2026.