Compania de Drumuri nu reușește să deblocheze licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău de pe Autostrada Transilvania nici la o lună și jumătate de la decizia CNSC care a admis contestația constructorului Ictas (Turcia). CNAIR este la a doua licitație pentru lotul cu o lungime de 41 de kilometri, din care 3 km tunel la Meseș, și avea la dispoziție, conform deciziei CNSC, un termen de maximum 20 de zile pentru a răspunde celor peste 200 de întrebări/clarificări și a stabili un nou termen pentru depunerea ofertelor. Însă marți, 18 iulie 2023, la o lună și jumătate de la decizia CNSC, în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice – SEAP, procedura figurează în continuare suspendată, conform verificării Economedia.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău este cel mai mare contract pe care CNAIR l-a lansat până acum în licitație (7,5-8,8 miliarde lei) și este esențial pentru legăturile cu loturile UMB Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km), respectiv Lotul Nurol, tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km) care ar urma să fie deschis la toamnă (detalii aici).
Constructorul Ictaș din Turcia a depus pe 3 mai contestație la CNSC și a cerut CNAIR să suspende licitația pentru lotul cu o lungime de 41 de kilometri care include și tunelul Meseș de 3 km. Ictaș cere suspendarea licitației reclamând caietul de sarcini/documentația tehnică lacunară pe care Compania de Drumuri a pus-o la dispoziția constructorilor și răspunsurile „în doi peri” la solicitările de clarificare, conform datelor pe care le-a consultat Economedia. Turcii susțin că o eventuală continuare a licitației fără soluționarea contestației îi va aduce pagube „prin faptul că prejudiciata nu își poate întocmi oferta în condiții de legalitate, iar în lipsa suspendării Autoritatea Contractantă va continua o procedură de atribuire vădit ilegală”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tunelul Meseș
Tunelul Meseș are o lungime de 2,8 kilometri și două galerii. Viteza de proiectare este de 120 km/h.
Cel mai probabil, tunelul va fi forat cu tehnologia NATM despre care Economedia a scris aici.
Nesimtitii naibii!Coruptii naibbii!
Cred ca la noi nu se vrea autostrazi
Nu mi explic cum nu se poate face
A, ba da. Cu cat se baga mai mult in buzunarul propiu cu atat mai mult se da castig de cauza