“Avem nevoie de ajutor de stat”. Complexul Energetic Oltenia a cheltuit 1 miliard de euro pentru certificate de emisii în ultimii ani

complexul-energetic-oltenia

Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) a cheltuit un miliard de euro pentru certificatele de emisii în ultimii ani, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, membru în directoratul companiei, citat[ de Agerpres.
Ea a participat la o dezbatere online pe tema tranziţiei energetice, organizată de compania de consultanţă PwC.

“Avem nevoie de ajutor de stat. Anul trecut am avut nevoie de 250 de milioane, anul acesta am accesat 241 de milioane de euro, în condiţiile în care compania a venit cu alte 70 milioane, pentru a acoperi costul total de 315 milioane. În total vorbim de un miliard de euro pe care compania i-a cheltuit în ultimii ani pentru acest CO2, pentru a face faţă costului tranziţiei şi încă n-am început să discutăm despre celelalte costuri”, a spus Pinţea. Costul restructurării companiei este de 3,5 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, a adăugat reprezentanta CE Oltenia. “Este vorba despre costuri cu CO2, cu închideri, cu restrângerile de activitate, dar şi investiţii noi. Trebuie să ne gândim mereu cât ne costă să restrângem ceva care poluează, cât ne costă să adresăm efectele şi cât ne costă să investim în capacităţi noi care să ne ajute să ajungem acolo în 2030 şi apoi în 2050”, a continuat ea.

În opinia sa, cel mai important pentru România va fi momentul 2030, care va da structura. “Pentru România, perioada de acum, când discutăm de planul de restructurare a CE Oltenia, este de fapt o etapă majoră pentru a atinge acea ţintă din anul 2030. Nu vorbesc doar de închiderea capacităţilor pe cărbune, ci de capacităţi noi pe gaz, fără de care nu se poate”, a precizat oficialul producătorului de energie. Pinţea a mai spus că de fapt tranziţia nu este doar energetică, ci întreaga economie va fi afectată, astfel că va fi nevoie ca întregul Guvern să fie dirijorul acestei acţiuni, nu doar Ministerul Energiei.

 

Activiștii de mediu, semnal de alarmă pentru Oltenia

Pe de altă parte, organizația Greenpeace România susține că factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare și decarbonare CEO, care pune în pericol compania, angajații și viitorul comunității din Gorj, care nu poate accesa fonduri europene pentru tranziția de la cărbune la energie verde. Activiştii de mediu ai Greenpeace România au solicitat Ministerului Energiei să accelereze tranziţia energetică verde în ţara noastră şi, în acelaşi timp, să nu mai acorde, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *