Avertizare de la Transporturi pentru constructorul primului lot al Autostrăzii București Sud (A0): „Este ultima lucrare pe care o face în România dacă nu termină lucrările la termen„, spune un secretar de stat

Autostrada Soarelui Glina - A 0 iunie 2023 predale

Constructorul Alsim Alarko va primi certificat negativ și nu mai poate participa la licitațiile CNAIR pentru o perioadă de 3 ani dacă nu finalizează la termenul din decembrie 2023 primul lot al Autostrăzii A0 București Sud, a spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. „Va fi ultima lucrare a constructorului în România”, a avertizat oficialul din Transporturi.

Lotul 1 Glina (Autostrada Soarelui) – Vidra este la doar 73,55% execuție cu doar 2 luni înainte de intrarea în iarnă. Despre șansele de deschidere, săptămâna trecută, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a spus că sunt 80%… dacă nu plouă mult (detalii aici). Alsim Alarko este și constructorul primei secțiuni a Magistralei M6 Gara de Nord – Băneasa – Otopeni.

Amenințările cu rezilierea contractului față de Alsim Alarko pe care le-a făcut Ionel Scrioșteanu la B1 TV arată cel puțin o dublă măsură: grecii de la Aktor au ratat mai multe termene de finalizare și au primit extensii (aprilie 2024 ultima păsuire, dar în realitate poate termină peste un an), în timp ce Alsim Alarko poate termina lucrările cel mai târziu în prima jumătate a anului 2024. Despre „asul din mâneca grecilor” în contractele cu CNAIR și CFR, Economedia a scris aici.

Întrebat la B1 TV ce se întâmplă dacă Alsim Alarko nu termină primul lot al Autostrăzii A0 Sud, secretarul de stat Scrioșteanu a spus: „Nu trebuie să apelăm la divinitate…e un lucru cunoscut…vremea nefavorabilă afectează șantierele. Aici nu dăm vina pe vreme. Sunt două elemente principale pe lotul 1, mobilizarea antreprenorului, dar oricât s-ar mobiliza dacă timpul va fi nefavorabil nu poate executa toate tipurile de lucrări. S-a lucrat la intersecția de la Glina este una dintre cele mai mari din țară. Pe timpul verii acest antreprenor nu a fost mobilizat așa cum trebuie. Am solicitat și eu și domnul Ministru (n.r Sorin Grindeanu) să termine lucrările la termen așa cum a promis”. Reporter: Și dacă nu? „Va fi ultima lucrare pe care o face în România… dacă nu își îndeplinește obligațiile contractuale și iese din termen”, a spus Scrioșteanu.

Ce a transmis CNAIR privind Lotul 1 Vidra – Glina (17 km)

„Este necesară o mai bună mobilizare a antreprenorului și condiții meteorologice favorabile pentru a fi posibilă deschiderea circulației pe acest lot în termenul asumat de constructor, sfârșitul acestui an”, a transmis CNAIR. În raportul Companiei de Drumuri termenul contractual de finalizare este luna octombrie.

NOTĂ

Cu excepția contractelor cu Tirrena Scavi, oficialii din Transporturi au spus că nu preferă varianta rezilierii, ci vor căuta soluții pentru „salvarea contractelor” pentru ca șantierele să nu rămână blocate cu lunile. De aceea, pentru o întârziere de câteva luni și având în vedere contractul pentru Magistrala M 6 este foarte puțin probabil ca Alsim Alarko să primească la aproximativ 80% al treilea certificat negativ.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *