Băncile din UE au arătat performanţe generale solide la testele de stres derulate de către Autoritatea Bancară Europeană

Bani, euro, seif Sursă foto: Pexels

Băncile din UE s-au apropiat din ce în ce mai mult de a putea plăti dividende din nou, după ce au arătat performanţe generale solide la testele de stres derulate de către Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ale căror rezultate au fost publicate vineri, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Săptămâna trecută, BCE a anunţat că va ridica după septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

Testele de stres, primele unde nu sunt incluse băncile britanice, verifică dacă băncile au suficient capital pentru a face faţă şocurilor. Testele au fost amânate anul trecut pentru a permite băncilor să menţină fluxul de creditare în timpul pandemiei. EBA testează rezilienţa principalilor 50 de creditori la şocurile economice. Băncile sunt responsabile pentru 70% din activele bancare din UE.

Testele au arătat că băncile din UE ar primi o lovitură de 265 miliarde de euro într-un test al rezistenţei lor la şocurile economice, care le-ar lăsa cu două treimi din rezervele lor (buffers) intacte, a anunţat EBA.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Rezultatele testelor sunt esenţiale pentru ca băncile să poată relua plata dividendelor.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

“De la începutul pandemiei, a existat problema vizibilităţii calităţii activelor băncilor. Aceste teste de stres sporesc transparenţa în industria bancară”, a apreciat Javier Garcia, partener la firma de consultanţă Oliver Wyman.

Săptămâna aceasta, unele bănci au început să prezinte acţionarilor principiile directoare privind dividendele, iar Garcia spune că asta nu s-ar fi întâmplat dacă creditorii nu ar fi trecut cu bine testele de stres.

Conform celui mai dur scenariu, pentru perioada 2020-2023, ce indică prelungirea efectelor negative în urma pandemiei, standardul minim bazat pe risc pentru adecvarea capitalului a scăzut de la 15% la 10,2% din activele ponderate cu risc.

Capitalul băncilor care se concentrează mai mult pe piaţa internă a fost mai afectat la testele de stres decât în cazul celor cu operaţiuni transfrontaliere.

Autorităţile de reglementare din UE au apreciat că testele de stres sunt în linie cu cele derulate de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei (BoE).

Deşi toate băncile au trecut testele de stres, rezultatele vor fi folosite de BCE, instituţia care supervizează băncile din zona euro, pentru a determina cerinţele de capital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: