Banca Centrală Europeană a pus sub observație atentă băncile care au legături strânse cu Rusia, cum ar fi Raiffeisen Bank International din Austria și filiala europeană a VTB, în urma sancțiunilor financiare drastice ale Occidentului, scrie Reuters, în exclusivitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Măsurile BCE includ ca acele bănci să-și raporteze lichiditatea mai frecvent și să informeze autoritățile de supraveghere ale băncii centrale din Frankfurt și Viena cu privire la impactul sancțiunilor asupra activelor și operațiunilor lor din Rusia și Ucraina, au spus sursele.

Supraveghetorii și-au intensificat controlul când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută și au avut contacte zilnice cu băncile, au adăugat sursele.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Directorul executiv al Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a declarat pentru Reuters că filiala rusă a RBI „avea o poziție de lichiditate foarte puternică și (înregistra) intrări”. Banca a refuzat să comenteze în continuare.

BCE a refuzat să comenteze, iar VTB nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au luat măsuri fără precedent pentru a izola economia și sistemul financiar al Rusiei, inclusiv sancționarea băncii sale centrale și excluderea unora dintre creditorii săi din sistemul de plăți internaționale SWIFT, utilizat pentru tranzacții de miliarde de dolari.

Divizia europeană a băncii ruse Sberbank a fost declarată ca falimentară de BCE luni, ca urmare a acestor măsuri.

Acțiunile RBI, una dintre cele 115 bănci majore pe care BCE le supraveghează în mod direct, au scăzut cu 14% la 14,67 euro la Viena, având aproape jumătate din valoarea din 10 februarie.

Creditorul, care se concentrează pe Europa de Est și face parte din Raiffeisen Banking Group Austria, a avut anul trecut 11,5% din portofoliul de credite în Rusia și și-a evaluat participația acolo la 2,4 miliarde de euro, sau 18% din capitalul propriu consolidat. De asemenea, deține bănci mai mici în Ucraina și Belarus.

VTB Bank Europe este o unitate a celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia, care se concentrează pe companiile europene care doresc să deconteze tranzacții în Rusia. Are sediul în Germania, unde este supravegheată de autoritățile locale și preia și depozite.

Luni, banca centrală rusă a vândut luni 3,04 trilioane de ruble (28,3 miliarde de dolari) la o licitație repo, fără limită de sumă împrumutată, pentru a ajuta băncile cu lichiditatea.

De asemenea, și-a mai mult decât dublat rata de politică cheie luni și a introdus unele controale de capital.