BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

Logo BCE BCE / Twitter

Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul anului că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) va fi oprit în martie 2022, conform unui sondaj în rândul economiştilor, realizat de Bloomberg și citat de Agerpres.

Peste 60% din respondenţi au estimat că BCE va păstra calendarul privind achiziţiile nete, iar aproape la fel de mulţi se aşteaptă ca instituţia cu sediul la Frankfurt să notifice cu trei luni înainte oprirea programului. De asemenea, economiştii nu previzionează schimbări semnificative la reuniunea de politică monetară a BCE de săptămâna viitoare.

Banca Centrală Europeană a accelerat la începutul lunii martie ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele potrivit cărora recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Oficialii BCE au indicat că sunt puţine motive de schimbare a direcţiei până în iunie, când va emite noi previziuni privind evoluţia economiei şi vor fi analizate efectele achiziţionării de obligaţiuni.

Deşi numărul ridicat de cazuri de coronavirus şi restricţiile severe din regiune încă afectează mediul de afaceri, ameliorarea ritmului campaniei de vaccinare sugerează că vor fi ridicate gradual restricţiile în următoarele luni. Analiştii previzionează o accelerare a redresării economiei în semestrul doi din 2021.

“Restricţiile de la începutul trimestrului reprezintă o frână, dar cum campania de vaccinare accelerează, se întrevede o îmbunătăţire semnificativă a avansului economiei. Apoi, creşterea ar urma să accelereze în trimestrul trei din 2021”, a apreciat Birgit Henseler, economist la DZ Bank AG.

Aproape toţi respondenţii se aşteaptă ca următoare schimbare semnificativă să fie o încetinire a ritmului achiziţionării de obligaţiuni.

“Perspectivele de creştere ale zonei euro în viitorul apropiat rămân reduse, ţinând cont de al treilea val de infecţii, şi în pofida redresării campaniei de vaccinare. BCE va continua achiziţionarea de obligaţiuni într-un ritm accelerat până în septembrie”, a previzionat Oliver Rakau, economist la Oxford Economics.

Aproape două treimi dintre respondenţi se aşteaptă ca BCE să folosească integral programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, de 1.850 de miliarde de euro. Oficialii BCE semnalaseră că ar putea cheltui mai puţin dacă redresarea economiei se accelerează, sau mai mult dacă va fi necesar.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: