Blue Air se va lista pe Bursa de la Londra, printr-un proces de preluare inversă

blue air boeing 737 Sursa foto: Facebook/Blue Air

Compania aeriană Blue Air a încheiat un acord cu o companie britanică listată pe piața secundară a Bursei de la Londra, astfel încât să se listeze prin preluare inversă, un proces mai scurt și mai puțin complex decât o ofertă publică inițială.

Ridgecrest, o companie britanică de pe piața secundară (AIM) a London Stock Exchange, a anunțat marți că a încheiat un acord neangajant (non-binding – care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic) pentru o preluare inversă a transportatorului român low-cost Blue Air.

În cadrul acordului propus, Ridgecrest va achiziționa Airline Invest și filialele sale deținute integral, Blue Air Aviation și Blue Air Technic, a transmis acesta într-un comunicat postat pe site-ul său web. Airline Invest are doi acționari, antreprenorul Cristian Rada și fratele său. Cei doi acționari vor fi nevoiți să emită un număr de 9,022,495,560 de noi acțiuni în compania Ridgecrest, reprezentând 95% din actualul capital social.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Tranzacția propusă este clasificată ca o preluare inversă în conformitate cu regulile AIM pentru companii. AIM este o sub-piață a Bursei de Valori din Londra.

O preluare inversă (RTO) este un tip de fuziune în care companiile private se angajează să devină tranzacționate public fără a apela la o ofertă publică inițială (IPO). Inițial, compania privată cumpără suficiente acțiuni pentru a controla o companie tranzacționată public. Acționarul companiei private își schimbă apoi acțiunile în cadrul companiei private pentru acțiuni la compania publică. În acest moment, compania privată a devenit eficient o companie comercializată public. În cadrul unei preluări inverse, o companie privată nu trebuie să plătească taxele costisitoare asociate cu un IPO.

După finalizarea acordului, numele Ridgecrest va fi schimbat în Blue Air Group plc.

Finalizarea tranzacției depinde de mai multe condiții, cum ar fi începerea și finalizarea satisfăcătoare a tuturor diligențelor necesare, de finalizarea unei strângeri de fonduri propuse în curând de Blue Air și de aprobarea tranzacției de către acționarii Ridgecrest.

Oana Petrescu, CEO Blue Air, a reluat în aprilie ideea listării companiei la bursă, atât la București, cât și Londra. „Planul nostru este ca prima listare pe bursă să o facem cu aceste obligaţiuni, urmând ca într-un timeline de 2-3 ani – depinde de piaţă şi de cât de rapid o să trecem prin procedurile premergătoare ale Bursei de la Londra – să ne listăm la Londra. Noi, practic, în 2019 am şi absolvit programul Elite, al London Stock Exchange, care pregăteşte companiile mici şi mijlocii pentru listare. Deci, noi am absolvit acest program şi acum planul era să demarăm toate procedurile de transparenţă şi de raportare şi de ce trebuie făcut, dar pandemia ne-a ţinut în loc, avem 2 ani de amânare”, a declarat Oana Petrescu, potrivit Agerpres.

Blue Air, cu sediul în București, a fost înființată în anul 2004 și își are sediul pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Compania aeriană a fost profitabilă înainte de pandemia COVID-19, compania raportând un profit înainte de impozitare de 6,75 milioane euro în cele douăsprezece luni până la sfârșitul lunii septembrie 2019, potrivit Ridgecrest.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: