BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 1,25 la sută pe an, deși băncile centrale din regiune au început creșterea dobânzilor

BNR, banca nationala, banca centrala

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, miercuri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. Decizia BNR vine în contextul în care alte bănci centrale din regiune, precum cele din Ungaria și Cehia, au decis deja să crească dobânzile pentru a ține sub control inflația.

CA al BNR a mai decis, miercuri, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Totodată, BNR a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Luna trecută, Ungaria a fost prima țară din Uniunea Europeană a cărei bancă centrală a decis o majorare a dobânzii cheie, pentru a menține inflația sub control. Și Cehia a luat o decizie similară, câteva zile mai târziu.

În timp ce unele din cele mai mari bănci ale lumii consideră că majorarea globală a inflaţiei nu este decât un fenomen trecător, unele din băncile centrale din ţările est europene cred că este nevoie de un răspuns imediat.

Polonia, în schimb, a transmis că plănuiește să mențină rata dobânzii cheie aproape de zero până când economia sa va reveni pe deplin, a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale din Polonia, Jerzy Zyzynski, spunând că țara ar trebui să renunțe la temerile inflaționiste. „Anul acesta și începutul anului 2022 sunt un test serios pentru economia noastră. Abordarea de așteptare, așadar, este tot ce pot vedea până când economia atinge niveluri pre-pandemice”, a spus el, potrivit Bloomberg.

Pe fondul relansării economice, inflația prinde avans în toată lumea. Rezerva federală american (Fed), ca și Banca Centrală Europeană (BCE), au apreciat recent însă drept „premature” majorarea dobânzilor și reducerea sprijinului pentru economie, cu scopul de a evita o supraîncălzire. Dar în Islanda, Brazilia sau Rusia băncile centrale au înăsprit deja politicile monetare, pentru a lupta cu inflația.

 

Sursa foto: BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *