Bugetul de stat pe anul 2025 va intra miercuri în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, transmite Agerpres.
Potrivit programului aprobat de conducerea Parlamentului, până la ora 13,00 Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci trebuie să depună rapoartele cu privire la proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Ulterior, Birourile permanente reunite, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, vor stabili timpii de dezbatere în plen a bugetului.
În jurul orei 14,00, este programat plenul reunit pentru dezbaterea bugetului.
Legea bugetului de stat pe 2025 a fost aprobată miercuri de membrii comisiilor parlamentare reunite de buget-finanţe, cu 28 voturi”pentru” şi 19 “împotrivă”.
Marţi dimineaţă, bugetul pe acest an a trecut prin comisiile de specialitate, în prezenţa ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuţiile în Comisiile pentru buget-finanţe, care s-au întins până noaptea târziu. Au fost întocmite rapoarte favorabile de către senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget.
O situaţie aparte a avut loc la aprobarea bugetului Curţii Constituţionale a României. Discuţiile au fost oprite după ce deputatul USR Claudiu Năsui a cerut precizări în legătură cu un capitol din bugetul CCR care se referea la asistenţa socială, unde era propusă suma de 700.000 lei pentru decontarea medicamentelor angajaţilor instituţiei şi foştilor judecători ieşiţi la pensie, sumă care era zero anul trecut. Ulterior, parlamentarii au respins prevederea.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357,819 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 744,554 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 500,049 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 142,223 miliarde lei.
Potrivit ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, calculul bugetului pentru 2025 s-a făcut pe baza impozitelor şi taxelor în vigoare şi obiectivul primordial este să fie dus la bun sfârşit fără modificări în acest sens, prin reducerea cheltuielilor.
“Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie şi am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele şi taxele care sunt astăzi în vigoare şi n-avem nicio intenţie să modificăm aceste impozite şi taxe. Reducem cheltuielile şi ne încadrăm în 7% deficit. (…) O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget fără să modificăm taxe şi impozite în 2025, acesta este obiectivul nostru primordial şi sunt convins că, dacă reuşim să ţinem sub control cheltuielile, vom reuşi acest lucru fără nicio problemă”, a spus ministrul la dezbaterile generale privind bugetul pe 2025, în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
Acesta a reiterat că este prognozată o creştere a veniturilor care să acopere creşterile de cheltuieli de anul trecut anualizate, respectiv creşterile de salarii şi de pensii, care au un impact pe anul 2025 prin anualizarea acestor cheltuieli. Totodată, vor creşte investiţiile, care ajung la peste 150 de miliarde în 2025, o sumă record şi datorită şi faptului că acesta este vârful anual al investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se suprapun cu investiţiile din fonduri structurale, respectiv investiţii finanţate din bugetul naţional, din fondurile naţionale.
Tanczos Barna a semnalat, pe de altă parte, că balanţa comercială este în continuare o provocare foarte mare pentru România, deoarece exporturile, în comparaţie cu importurile, au pierdut teren.