Casa Verde Fotovoltaice 2022. AFM spune că o nouă sesiune ar putea avea loc în a doua parte a anului 2022, deși președintele AFM vorbea de luna iunie

Simtel, fotovoltaice Sursa foto: Captură Inquam

O nouă sesiune de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care statul subvenționează instalarea de panouri solare pentru persoane fizice, va fi demarată în a doua parte a anului 2022, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), la solicitarea Economedia. Anterior, președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, declarat că o nouă sesiune a programului va începe în luna iunie.

„La momentul actual, proiectul de modificare a ghidului de finanțare se află la nivel de elaborare internă, urmând a fi publicat spre consultare publică, procedură în cadrul căreia vor putea fi transmise propuneri și observații. Ulterior parcurgerii acestor etape și aprobării variantei finale a ghidului prin ordin de ministru, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului. În acest sens, apreciem că o nouă sesiune de înscriere a solicitanților, persoane fizice, în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” va putea fi demarată în a doua parte a anului 2022”, a transmis AFM, la solicitarea Economedia.

Când vor primii banii cei care deja au aplicat

AFM a transmis că în sesiunea inițiată în 2019 au fost instalate și solicitate la decontare 12.168 de sisteme de panouri fotovoltaice, fiind finanțate până în prezent 11.167 de sisteme fotovoltaice în valoare totală de 222.462.021,10 lei. În sesiunea lansată în decembrie 2021 au fost înregistrate 44.389 solicitări de finanțare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„La momentul actual sunt în desfășurare demersuri pentru adaptarea aplicației informatice dedicate, ținând cont că evaluarea se realizează informatizat, prin intermediul acesteia. Necesitatea adaptării aplicației a rezultat și din necesitatea punerii în concordanță a acesteia cu ultimele modificări ale ghidului de finanțare”, anunță AFM.

Instituția precizează că în perioada imediat următoare va fi finalizată adaptarea aplicației și va demara evaluarea cererilor de finanțare. De asemenea, pentru a urgenta procesul de analiză, ținând cont de personalul insuficient de care dispunem, AFM a demarat o procedură de achiziție publică pentru servicii de evaluare, care este în desfășurare, instituția aflându-se în proces de verificare a ofertelor depuse. Despre această licitație Economedia a scris aici.

Analiza cererilor de finanțare va demara intern în perioada următoare, iar, după finalizarea procedurii de achiziție publică, AFM va putea externaliza o bună parte dintre dosarele depuse, astfel încât în lunile următoare să poată anunța integral rezultatele.

„Precizăm că bugetul AFM va asigura suma necesară pentru toate dosarele de finanțare depuse care îndeplinesc criteriile de eligibilitate conform ghidului de finanțare”, transmite instituția.

Program oprit deja de două ori

Reamintim că AFM a încercat, în 22 decembrie 2021, să lanseze o nouă ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice, însă procedura a fost suspendată după ce aplicaţia a funcţionat cu intermitenţe. Atunci, AFM a anunțat ca oprește pe termen nedefinit programul Casa Verde Fotovoltaice, până ce dezvoltă o nouă aplicație pentru depunerea dosarelor.

Fostul președinte al AFM Fülöp Lóránd a declarat pentru Economedia că și-a depus demisia, în contextul eșecului de la lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice, însă Tánczos Barna, ministrul Mediului, nu i-ar fi acceptat-o. Ulterior, Lóránd a fost mutat la altă instituție. Citește aici povestea despre eșecul lansării Casa Verde Fotovoltaice.

Și în anul 2019 Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare.

Suspiciunile au venit după ce, în prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni. Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.

AFM a sesizat atunci organele abilitate. Programul a continuat însă, toate dosarele înscrise atunci fiind luate în calcul la finanțare.

Finanțare de până la 20.000 de lei

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

În detaliu, cheltuieli eligibile în cadrul programului:

  1. a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
  2. b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;
  3. c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi Autoritate.

Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita procentului stabilit prin dispoziția președintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Aprobarea finanțării

Administrația Fondului pentru Mediu analizează documentele depuse de persoanele fizice la momentul înscrierii și introduse de instalator în aplicația informatică și  publică pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.

Eliminarea ATR – ului

Eliminarea obligativității prezentării Avizului tehnic de racordare, rămânând obligația depunerii certificatului de racordare.

Semnarea contractelor de finanțare nerambursabilă și implementarea proiectelor

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.

Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în prezentul ghid se face de către AFM, pe o perioadă de 6 ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E risipa totala daca tu sponsorizezi pe unii cu 667% … (aia cu investitia cea mai mica…)

    V-am zis, pui 20000, primesti 20000, altfel nu facem business. + ca investitia asta trebuie amortizata din Retea … Ce sa dea ala care-si pune pe casa doar 3kW ?

    Va bateti joc de bani doar de dragul de-a arata sobolanimii c-ati facut ceva …

    Asta e un program care n-a fost deloc gandit cap-coada. Din start are carente grave, zeci de mii de persoane asteapta banii, vine Avalansa Financiara Globala, chiar nu prea ne-am potrivit ceasurile …

    Fie ! Va urez succes ! Chiar si eu astept programul asta sa functioneze, momentan stau la coada … E pacat de atatia fotoni … Problema e ca nu stiti sa-i stocati in pietre … Aveau dacii tehnologie mai buna … 😀

    • Buna ziua ! Vreau și eu sa ma înscriu in programul casa verde .
      A-și dori sa știu de unde sa încep și cui ma adresez , ma poate ajuta cineva cu detali . Va mulțumesc !

      • Buna Ziua. As dori si eu sa ma inscriu in programul casa verde, vreau sa stiu de unde sa incep si cui sa ma adresez. Cine ma poate ajuta cu detalii

    • Asa este, In aceasta criza de energie proiectul trebuia sa mearga nonstop, da ei se fac ca lucreaza.

  2. AFM nu isi ia niciun angajament privind termenul de rezolvare a dosarelor depuse. In schimb abureste opinia publica cu declansarea unui nou program de inscrieri. Printre randuri rezulta de fapt ca verificarea dosarelor depuse nici nu a inceput la cateva luni dupa ce s-a incheiat actuala sesiune de depuneri de dosare. Solicit ca activitatea AFM si implicit a Ministerului Mediului pe acest program sa faca obiectul analizei Guvernului si sa fie luate masuri practice urgente pentru aprobarea dosarelor depuse. Este lipsa totala de profesionalism in modul in care AFM intelege sa implementeze acest program.

  3. Cum sa dam înainte,dacă nu sunt în stare sa finalizeze pe cele din 2019.
    Dacă era cu parandarat mergea totul ca era uns.

  4. Corect în 6 luni au reușit performanța -desi spun că sunt bani pt.toate cele 45000 de dosare- să nu dea drumul spre instalatori a nici unuia .Este un amestec de prostie și trădare la Ministerul mediului.

    • Probabil,Barna are la verificarea dosarelor cetateni de etnie maghiara care nu stiu limba romana prea bine[probabil a facut si el ca toti colegi, angajad rude ,cunostinte ,prieteni,..etc…zic si eu].INTREBARE: Daca nu are personal suficient la minister de ce nu verifica dosarele garda de mediu pe fiecare judet,sau nus vad nici astia capul de cata treaba au?

      • pentru ca suntem o tara supercentralizata, descentralizarea este sabotata de zeci de ani de catre mafiotii din guverne care stiu ca e mai greu sa furi daca banii raman in zonele unde se produc…toata Europa civilizata este descentralizata numai statele mafiote vor sa tina totul in mana in centru.

  5. Ce se intampla cu dosarele depuse la AFM încă din luna februarie 2022, nu sa dat nici un răspuns sau în ce fază se află și vorbim de altă sesiune.

  6. Mă interesează dacă pot eu autofinanța programul casa verde cu cei 20000 lei, urmînd să-i recuperez după aprobarea dosarului.
    Vă mulțumesc.

  7. Vreau sa instalez un sistem de 8-10 kw ,pe bani proprii…pot cere ulterior suma de 20 mii finanțată de stat?

  8. M-am inscris si am prezentat actele de doua ori pana acum si nu s-a aprobat nimic.PROBABIL PROGRAMUL cASA vERDE ESTE NUMAI PENTRU GANSTRII ALESI .NU SI PENTRU TARANI SAU PENSIONARI.

  9. Consider ca nu avem cui sa ne adresam, aici nu ne raspunde nimeni si nici nu cred ca exista cineva care sa fie creditat de AFM sa ne raspunda.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.