Ce companii s-au extins din Ucraina în România. Țara noastră, mai puțin atractivă pentru companiile din Ucraina care caută să se relocheze. Polonia, Cehia, Croația și Serbia ne fură de sub nas oportunitatea de a deveni lider în atragerea firmelor ucrainene

App developers working at the office.

România nu este o piață atât de atractivă pentru relocarea companiilor din Ucraina, Polonia, Cehia, Croația și Serbia fiind principalii poli pentru relocarea firmelor afectate de războiul cu Rusia, a declarat pentru Economedia Iulian Timcu, consultant office agency Cushman & Wakefield Echinox. Polonia este cu siguranță lider din acest punct de vedere.

Conform datelor proprii ale consultantului imobiliar, printre companiile care s-au relocat din Ucraina în România se numără SoftServe, Newxel sau Room8 Studio, la care se mai adaugă alte două companii pentru care Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzacțiile de închiriere de spații din birouri din București: Parimatch Eastern Europe, companie de pariuri sportive, și o a doua companie tot din același domeniu, al căror nume nu a fost dezvăluit.

„România este una dintre opțiunile pe care companiile din Ucraina le au atunci când decid să se relocheze în alte țări din Europa, însă un astfel de proces cere timp și de aceea probabil că vom vedea mai multe planuri concretizate în perioada următoare. Există companii care s-au relocat în România, însă numărul acestora nu este unul impresionant, iar dintre acestea putem menționa SoftServe, Newxel sau Room8 Studio. La acestea se adaugă alte două companii pentru care Cushman & Wakefield Echinox a intermediat tranzacțiile de închiriere de spații din birouri din București. Ca industrie preponderență se remarcă cea de IT&C pentru care companiile găsesc în România angajați specializați, iar faptul că suntem pe  același fus orar cu cel al Ucrainei este un avantaj”, spune Iulian Timcu.

România: avantajele și dezavantajele din prisma firmelor ucrainene

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Motivul pentru care companiile din Ucraina au ales totuși România este în primul rând să își pună echipele în afara oricărui risc, iar apoi să asigure continuitatea operațiunilor pe care le desfășoară. În acest sens, sunt companii care și-au mutat echipele sau părți ale echipelor din Ucraina în România, astfel încât să fie redus riscul de întrerupere a activității operaționale din cauza conflictului. 

„Printre avantajele pe care România le oferă pentru aceste companii se numără costul forței de muncă, costul de ocupare al spațiilor de birouri, nivelul taxelor și impozitelor, care sunt mai reduse față de cele din alte țări din Uniunea Europeană. Totodată, România reprezintă o bună platformă pentru companiile ucrainiene nu doar pentru a-și desfășura activitatea, ci și pentru a se extinde pe piața din Europa. Dintre provocări, cele mai importante sunt limba și cultura, care fac mai dificilă adaptarea angajaților ucrainieni în România”, precizează reprezentantul Cushman.

Cum va arăta piața companiilor care aleg România pentru a-și dezvolta business-ul

Iulian Timcu estimează că în acest an ar putea să se relocheze în România încă 20 de companii din Ucraina. Consultanții Cushman văd această piață în două direcții: companii care au intrat deja în România și care își vor extinde business-ul în 2023 și în anii următori, iar cealaltă se referă la o continuare a relocărilor în România.

„În ambele situații însă, deciziile de business sunt luate la fel că în cazul oricăror proiecte de investiții, respectiv pe baza unor indicatori de performanță atât la nivel micro, cât și la nivel macroeconomic. Astfel, România este în competiție cu alte piețe din Europa pentru atragerea de investiții din Ucraina, iar companiile vor merge acolo unde găsesc cel mai bun mediu de business”, transmite Iulian Timcu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.