Ce impact a avut valul de reacții privind boicotarea firmelor austriece în România, după respingerea aderării țării noastre la Schengen. Grup bancar: „Operațiunile se desfășoară normal, fără limitări”

poza carduri DLB

„Nu mai mergeți la schi în Austria!”, „nu mai alimentați de la OMV!” și „mutați-vă banii de la băncile austriece!” – sunt mesaje care au circulat intens pe rețelele sociale în aceste zile, după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen în cadrul ședinței JAI de săptămâna trecută. Dacă unii economiști consideră că boicotul poate fi o „armă cu dublu tăiș”, iar reprezentanții companiilor austriece declară că susțin aderarea României la Schengen, reacțiile împotriva multinaționalelor s-au intensificat în ultimele zile și o serie de oameni de afaceri consideră că această respingere nejustificată merită un răspuns economic. Cât de afectate au fost, în acest context, băncile cu acționariat austriac din România de apelurile la boicot?

Amintim că săptămâna trecută, joi, în cadrul ședinței Consiliului Justiție și Afaceri Interne, s-a discutat aderarea la Schengen a țării noastre, iar Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, or, Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

În acest context, un val de indignare a fost îndreptat împotriva Austriei, dar și a companiilor austriece cu activitate în România.

Câteva exemple. Un restaurant românesc din orașul Mangalia anunță că nu mai acceptă plata cu carduri Raiffeisen și, pe lângă aceasta, mai oprește și comercializarea cafelei Julius Meinl și a energizantului Red Bull.

„Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria”, anunță pe rețelele sociale un clujean, care precizează că și-a transferat economiile de la BCR. „Ajutați bunicii să își mute conturile bancare în care își primesc pensia de la BCR la orice bancă cu capital românesc”, îndeamnă un IT-ist, pe Facebook.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta a anunțat duminică că a hotărât în şedinţa Consiliului Naţional, care a avut loc în perioada 8-10 decembrie, închiderea contului bancar de la BCR, bancă cu acţionariat austriac, ca urmare a „refuzului total nejustificat al Austriei de a accepta intrarea României în spaţiul Schengen”. De asemenea, conducerea Sindalimenta recomandă membrilor federaţiei să evite achiziţia de produse ale societăţilor austriece, să nu mai alimenteze cu carburant de la benzinăriile OMV şi să-şi închidă conturilor bancare deţinute la băncile pe care această ţară le are în România, mai arată comuncatul de presă al Federaţiei.

Mesajele continuă să vină, chiar și din partea unor companii publice.

Companii din subordinea Ministerului Transporturilor, CNAIR, Administrația Porturilor, CFR Infrastructură, Aeroporturi București, urmează să-și transfere conturile de la băncile din Austria (BCR, Raiffeisen) la CEC Bank, pentru că au găsit condiții mai bune la banca de stat, a anunțat marți ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

De asemenea, Cooperativa Ţara Mea a transmis că a început marți, 13 decembrie, procedurile de sistare a oricăror parteneriate cu firme austriece, inclusiv bănci, conturi bancare, virarea salariilor şi alimentarea cu combustibil pentru maşinile companiei. Potrivit unui comunicat al organizaţiei, toţi angajaţii şi partenerii au declarat că sunt alături de România şi că vor duplica acest demers în companiile şi familiile lor.

Ce spun BCR, Raiffeisen și OMV

Economedia le-a solicitat băncilor BCR și Raiffeisen, precum și reprezentanților OMV să transmită în ce măsură au fost afectate de apelul la boicot.

În ciuda tot mai numeroaselor mesaje privind renunțarea la serviciile băncii controlate de austrieci, operațiunile se desfășoară normal, susțin reprezentanții BCR, a doua cea mai mare bancă românească, controlată de grupul Erste. „BCR este o bancă solidă și va rămâne așa. Credem și investim mai departe în România, indiferent de vremuri și de context și facem tot ceea ce ține de noi, cei 5.300 de angajați ai băncii, pentru a sprijini economia țării. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și vom continua să facem acest lucru. Avem 2,8 milioane de clienți și, într-adevăr, în ultimele zile, am primit pe toate canalele băncii zeci de mesaje din partea oamenilor care ne-au întrebat care este poziția noastră în situația actuală. Vă putem spune că poziția BCR a fost apreciată de majoritatea covârșitoare a celor care ne-au contactat. Operațiunile bancare se desfășoară normal, fără limitări, ieșiri ori plecări ale clienților care lucrează cu BCR drept bancă principală sau alte lucruri ieșite din comun”, a transmis Cătălin Ioniță, coordonator al echipei de Comunicare Corportativă a companiei.

De altfel, oficialii băncii s-au grăbit să transmită o reacție imediat după ședința JAI. BCR a susținut și susține în continuare aderarea României la Schengen, a afirmat CEO-ul Sergiu Manea, într-un context în care mai multe voci au îndemnat la boicotarea companiilor austriece din România. El afirmă că banca va face tot ce ține de ea pentru a sprijini economia României.

„Am susținut, susținem și vom continua să susținem activ și fără echivoc aderarea României la Schengen. Iar noi, BCR, colegi și acționari, ne dorim să reiterăm poziția comună pe care o avem: credem și investim în România! Credem în România indiferent de vremuri și indiferent de context și facem asta inspirați de clienții și oamenii din BCR. Credem și investim în România, fie că vorbim despre cursurile de educație și sănătate financiară, fie că vorbim despre finanțarea a peste 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă. Credem și investim în România când sprijinim planurile de viață ale clienților, dar și când îi ajutăm să ia deciziile cele mai bune în contextul situației lor financiare. Credem și investim în România cu ajutorul celor 5.300 de angajați BCR. Facem asta pentru 3 milioane de oameni, clienții noștri, care, la rândul lor, cred și investesc în România. Credem în România, investim în România și facem tot ceea ce ține de noi, ca bancă, pentru a sprijini economia României. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și asta vom continua să facem”, este mesajul transmis de Sergiu Manea, CEO-ul BCR, pe Linkedin.

Anterior, Willi Cernko, șeful companiei austriece Erste, a transmis că este dezamăgit de neacceptarea României în spațiul Schengen.

Nici reprezentanții Raiffeisen, nici cei ai OMV nu au răspuns deocamdată solicitării Economedia privind informații legate de impactul pe care apelurile la boicot l-au avut asupra activităților din România. 

În 8 decembrie, oficialii Raiffeisen Bank au transmis că îşi exprimă surprinderea faţă de votul negativ dat aderării României la Spaţiul Schengen, dar subliniază că nu comentează deciziile politice.

„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinşi de această decizie. Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante pieţe din Europa Centrală şi de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană şi susţine creşterea economică sustenabilă prin intermediul unei pieţe comune bazată pe liberă circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a băncii.

De asemenea, reprezentanții companiei OMV Petrom, controlată de compania austriacă OMV cu capital de stat, arătau într-un punct de vedere remis redacției G4Media că susțin „ferm” intrarea României în spațiul Schengen, la o zi după ce guvernul de la Viena a respins prin veto acest pas.

Comentarii

  1. Intra v ati toti in faliment !!!
    Pune vor tic tac uri cu ceas !!!
    Popor roman, unde ti e coloana vertebrala pe care odinioara Stefan, Mihai, Vlad, Decebal, Burebista, Mircea, Alexandru, Neagoe si cati altii, o aveau ?
    Neam de iude…unde ti e Hristosul ???

  2. Atat timp cat spun ca nu exista nici un efect al boicotul ei uita ca romani au mai citit si in arta raboiului de Sun Tzu spune ca atunci cand esti slab trebuie sa arati ca esti puternic. Acum ei o fac pe puternici dar a inceput sa doara Baieti ati auzit de picatura chinezeasca. Pic cu pic se aduna.

  3. 1852 – viena ne dispretuieste, budapesta ne uraste ;; Avram Iancu;’
    2022- le-am dat gaz, petrol, lemne la pret incorect
    Mamaliga sta sa dea in foc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *