Angajatorii din România pun mare preț pe limbile străine cunoscute de tinerii candidați pentru joburile entry-level. Așa cum arată un studiul Piața Forței de Munca Hipo.ro în 2023, aproape 60 la sută pun pe primul loc între criteriile de selecție cunoașterea limbii engleze.
Procentajul crește spre 70 la sută atunci când selecția este făcută de firmele mari, aflate în Top 25 angajatori, mai arată datele studiului.
Florin Hulea, Talent Acquisition Manager la TELUS International a explicat de ce e importantă o limbă străină și de ce ar fi bine ca tinerii angajați să învețe și o a doua limbă străină, în afară de engleză, înainte de a intra pe piața muncii: “Practic, dacă nu există menționată limba străină în CV se va închide foarte repede și se va trece la următorul CV. În afară de limba engleză, este mai important să mai avem încă o limbă străină care să fie la un nivel de minim B2. Limba engleză nu mai este un plus în momentul de față în CV trebuie să existe neapărat a doua limbă. Dacă nu vorbim limba engleză, putem să aplicăm la trei poziții din 10. Atunci înseamnă că trebuie să schimbăm ceva. Cu încă o limbă străină, oportunitățile diferă. De aceea, aș spune că în momentul de față limba germană, limba franceză, italiană, spaniolă sunt destul de căutate pe piață.”
La rândul său, Andreea Marina Dragomir, Senior Recruitment Coordinator la IDEMIA, a spus că și compania pe care o reprezintă are cerințe mari de la candidații începători:
“În cadrul companiei noastre, inclusiv pentru pozițiile entry-level, solicităm destul de multe. Din punctul meu de vedere, nu ne permitem să facem altfel. Avem nevoie de candidați smart, candidați flexibili, care își doresc să asimileze informații noi, și anume tehnologii noi. Suntem totuși o companie de IT ce dezvoltă soluție software. Suntem ușor mai flexibil în ceea ce privește entry level, dacă vorbim de studenții în anii terminali, dar în continuare testul este acolo. Vrem să vedem nivelul real de cunoștințe. Limba engleză vine by default pentru pozițiile de IT. Nu poți să faci un astfel de job dacă nu cunoști limbajul în lumea engleză.”
În ceea ce privește facultatea pe care o aleg studenții, aceasta contează mai puțin pentru angajatori, mai importante fiind competențele pe care pot dovedi că le-au dobândit de-au lungul studiilor.
“Da, mă duc către Facultatea de Limbi Străine, dar sunt convins că o să găsesc vorbitor de limbi străine și la Politehnică și ca atare o să caut peste tot.”, a spus Florin Hulea, Talent Acquisition Manager la TELUS International.
De altfel, și studiul Piața Forței de Munca Hipo.ro în 2023 arată că aproape jumătate dintre angajatori se uită în CV, imediat, după limba engleză la “Participarea la programe de internship” și “Experiența de lucru anterioară (job-uri part-time sau colaborările”
Criterul “Specializarea de la facultatea au masterul urmat (ex:finanțe, IT, marketing,etc.)” este abia pe poziția a patra cu circa 40 de procente la nivelul tuturor angajatorilor chestionați în studiul citat.
Pentru cei din Top 25 angajatori, ponderea acestui criteriu se înjumătățește, la puțin peste 20 de procente, la egalitate cu rezultatele academice bune.
Aceștia apreciază mai mult (34,8 la sută) “Activitățile extracurriculare (participare la conferinta, seminarii, competiții studențești, sesiuni de comunicări științifice)” și în proporție de 30,4 la sută – “Implicarea în organizații studențești pe durata studiilor.