China anchetează produsele importate din UE în urma taxelor vamale impuse vehiculelor electrice/ România, printre țările vizate de investigație

masini electrice chineze, UE, uniunea europeana, euro, piata europeana, china, auto Sursa foto: Photo 319196482 © Tomasragina | Dreamstime.com

China a deschis o anchetă antisubvenții privind produsele lactate importate din Uniunea Europeană, intensificând tensiunile cu blocul comunitar la o zi după ce Bruxelles-ul a publicat proiectul său revizuit de decizie legat de tarifele pentru vehiculele electrice fabricate în China, scrie Reuters. Mai jos sunt prezentate detalii cu privire la ancheta privind importurile de produse lactate din UE și alte industrii care sunt investigate.

Lapte

Ancheta antisubvenții privind produsele lactate, anunțată miercuri de Ministerul Comerțului din China, se va concentra pe diverse tipuri de brânzeturi, lapte și alte produse destinate consumului uman.

Investigația a fost declanșată de o plângere depusă de Asociația Chineză a Lactatelor și de Asociația Industriei Lactate din China la 29 iulie în numele industriei interne a lactatelor.

China va examina 20 de scheme de subvenționare din cadrul blocului de 27 de state membre, în special cele din Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Irlanda și România, se arată într-o declarație.

UE a fost a doua cea mai mare sursă de produse lactate a Chinei, cu cel puțin 36% din valoarea totală a importurilor în 2023, după doar Noua Zeelandă, potrivit datelor vamale chineze.

UE a exportat produse lactate în China în valoare de 1,7 miliarde de euro în 2023, în scădere de la 2 miliarde în 2022, potrivit datelor Comisiei Europene.

Carne de porc

Ancheta antidumping anunțată în iunie de Ministerul Comerțului din China se concentrează pe carnea de porc destinată consumului uman, cum ar fi bucățile întregi proaspete, reci și congelate, precum și intestinele și stomacurile de porc.

Aceasta a fost determinată de o plângere depusă de Asociația chineză pentru creșterea animalelor în numele industriei interne a cărnii de porc, a declarat ministerul.

Furnizorii de carne de porc din America de Sud, SUA și Rusia ar putea fi printre cei care câștigă cotă de piață dacă Beijingul restricționează importurile din Uniunea Europeană.

Conform datelor vamale, UE reprezintă mai mult de jumătate din carnea de porc importată de China în 2023, în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari, din care aproximativ un sfert numai din Spania.

Pe locurile doi și trei, Țările de Jos și Danemarca au exportat anul trecut în China produse din carne de porc în valoare de 620 de milioane de dolari și, respectiv, 550 de milioane de dolari.

Brandy

Ministerul chinez al Comerțului a declarat joi că nu va impune taxe vamale provizorii pentru brandy-ul importat din Uniunea Europeană, deși a constatat că acesta a fost vândut în China sub prețul pieței.

Beijingul a declarat în ianuarie că investighează dacă producătorii de brandy din UE își vând produsele în țară la prețuri inferioare celor de pe piață, ceea ce a influențat sentimentele producătorilor de cognac, în special ale companiilor franceze precum Remy și Pernod.

Industria franceză a coniacului reprezintă aproape toate importurile de coniac din UE ale Chinei. Producătorii francezi au declarat că bănuiesc că ancheta a fost legată de o dispută comercială mai largă, mai degrabă decât de piețele lichiorurilor.

Plastic

În mai, Beijingul a lansat o anchetă antidumping privind copolimerii POM, un tip de plastic tehnic, importați din UE, SUA, Japonia și Taiwan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cred ca “esista” o problema… cel putin cu carnea de porc… nu acoperim necesarul de consum intern, de unde mai ramane pentru export… ca virgula chinezii nu sunt fraieri sa cumpere carne din romanika la suprapret…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.